ΕΕΤΤ: Σταθερή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση στο μάτι του “κυκλώνα”

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έλαβε την αμφισβήτηση χρεώσεων λογαριασμών αφορούσε σχεδόν το 70% των καταγγελιών/αιτημάτων, ενώ σχεδόν το 46% των καταγγελιών/αιτημάτων για τις συνδυαστικές υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας (σταθερή τηλεφωνία, Διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση) αφορούσαν πάλι το ίδιο ζήτημα.

Οι καταγγελίες για την κινητή και τη σταθερή τηλεφωνία

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΕΤΤ για το 2018 που παραδόθηκε την Τρίτη στον Πρόεδρο της Βουλής, «η πλειονότητα των γραπτών αιτημάτων/καταγγελιών για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες αφορούσε σε θέματα συνδυαστικής παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας, Διαδικτύου ή/και συνδρομητικής τηλεόρασης (45%). Έπονται οι καταγγελίες για την κινητή (18%) και τη σταθερή (16%) τηλεφωνία. Βασικότερο θέμα όλων των παραπάνω καταγγελιών αποτέλεσε η αμφισβήτηση χρεώσεων σε λογαριασμούς».

Στις ταχυδρομικές υπηρεσίες τα αιτήματα/καταγγελίες για τα ΕΛΤΑ αφορούσαν σε θέματα πλημμελούς εξυπηρέτησης καθώς και σε απώλεια αντικειμένων (72%) και καθυστέρηση επίδοσης (28%). Τα αιτήματα/καταγγελίες για τις ταχυμεταφορές επικεντρώθηκαν κυρίως σε ζητήματα πλημμελούς εξυπηρέτησης και εκπρόθεσμης επίδοσης (90%).

Οι στρατηγικοί στόχοι που έχει θέσει για το 2019 η Ολομέλεια της ΕΕΤ που θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την υλοποίηση πολυεπίπεδων ρυθμιστικών και εποπτικών δράσεων

  • Η προστασία των καταναλωτών στο σύγχρονο δυναμικό περιβάλλον των καινοτομιών και της σύγκλισης των δικτύων και των υπηρεσιών.
  • Η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών μέσω σύγχρονων ρυθμιστικών παρεμβάσεων.
  • Η δημιουργία ευνοϊκού στις επενδύσεις καινοτόμου ρυθμιστικού πλαισίου, η συνεισφορά στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων και των δικτύων 5G καθώς και τη διευκόλυνση των επενδύσεων.
  • Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των ταχυδρομικών υπηρεσιών και η ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω κατάλληλων ρυθμιστικών παρεμβάσεων.
  • Η επεξεργασία πολιτικών και η ανάπτυξη δράσεωνγια τη βελτίωση της συνδεσιμότητας και της πρόσβασης σε σύγχρονες υπηρεσίες ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
  • Η ανάδειξη του κρίσιμου ρόλου της ΕΕΤΤ στο εθνικό οικοσύστημα καινοτομίας στον τομέα των Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
  • Η ενίσχυση της της εξωστρέφειας της της ΕΕΤΤ με έμφαση στην παρουσία της σε διεθνές επίπεδο.
  • Ο εξορθολογισμός της διοικητικής λειτουργίας της ΕΕΤΤ, η αναβάθμιση των υποδομών της και η επεξεργασία οδικού χάρτη για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων στους τομείς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο πρόσφατος διπλασιασμός των δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πελάτες της κινητής τηλεφωνίας με την ίδια τιμή έγινε έπειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και όχι έπειτα από παρέμβαση της ΕΕΤΤ.

Αναλυτικά η έκθεση της ΕΕΤΤ.