emea business monitor

AEGEAN: Νέα αφετηρία επέκτασης, ανάπτυξης και εξωστρέφειας το 2020!

Στην επέκταση του δικτύου στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και στην συνολική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της μέσα στο 2020 βασίζεται η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της AEGEAN για την επόμενη χρονιά, που παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο της εταιρείας, Ευτύχη Βασιλάκη και τον Διευθύνων Σύμβουλο, Δημήτρη Γερογιάννη, στην Θεσσαλονίκη.

Τη νέα χρονιά η AEGEAN θα επιχειρεί σε 155 προορισμούς με 65 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανόμενων και των πρώτων 6 Airbus της οικογένειας A320/321neo, τα οποία αναμένονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους), με σημαντική αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων που φτάνει τις 19,2 εκατομμύρια θέσεις. Σχεδόν 1,5 εκατομμύρια θέσεις περισσότερες σε σύγκριση με την φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με την διοίκηση της AEGEAN, η νέα αναπτυξιακή στρατηγική για το 2020, θα βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: τη διεύρυνση της δραστηριότητας και την επέκταση της παρουσίας της στη Θεσσαλονίκη, με την ταυτόχρονη λειτουργία της νέας βάσης στην Κέρκυρα (η 8η βάση της εταιρείας), την σταθερή συνεχιζόμενη επένδυση και εστίαση στον κύριο κόμβο της Αθήνας και την σταθερή προσήλωση στην προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής περιόδου.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η AEGEAN θα προσθέτει 11 νέα δρομολόγια στο συνολικό της πρόγραμμα σε διεθνείς προορισμούς από τις βάσεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και την νέα βάση της Κέρκυρας. Ταυτόχρονα, εντάσσει 3 νέους προορισμούς στο δίκτυό της από Μπέρμινχαμ, Πάφο, Μπιλμπάο. Παράλληλα, σχεδιάζει αύξηση της χωρητικότητας σε επιπλέον 47 δρομολόγια εξωτερικού, προσθέτοντας συνολικά 1,1 εκατομμύρια θέσεις στην ετήσια δραστηριότητά της και φτάνοντας έτσι συνολικά τις 11,4 εκατομμύρια θέσεις.

Ο «κόμβος» της Θεσσαλονίκης

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη η AEGEAN έχει σχεδιάσει ένα πλάνο επέκτασης, έντονης εξωστρέφειας και αναπτυξιακής δυναμικής, με δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Ρώμη, Μιλάνο, Ζυρίχη, Βερολίνο και αύξηση των διαθέσιμων θέσεων εξωτερικού κατά 25%. Η εταιρεία προσθέτει έτσι 8 νέους προορισμούς από την πόλη της Θεσσαλονίκης (6 εξωτερικού και 2 εσωτερικού).

Η γραμμή Λήμνος- Ικαρία είναι η μόνη άγονη γραμμή που ανέλαβε η Aegean, ενώ για τις υπόλοιπες συνδέσεις με τα νησιά Κώς, Χίος και Σάμος δεν υπάρχει επιδότηση αλλά θεωρούνται σημαντικά για την εταιρεία και το πτητικό της έργο στην χώρα. Συνολικά με τους νέους προορισμούς η Aegean συνδέει τη Θεσσαλονίκη απευθείας με 15 προορισμούς εσωτερικού.

Επίσης, η εταιρεία θα επενδύσει σε ένα νέο lounge διπλάσιας έκτασης (500 τ.μ.) στο νέο τερματικό σταθμό που κατασκευάζει η Fraport στο «Μακεδονία» για την αναβάθμιση της εμπειρίας των επιβατών ενώ θα αυξήσει και τον αριθμό των εργαζομένων εδάφους από 200 σε 230 άτομα. Συνολικά στη βάση της Θεσσαλονίκης θα σταθμεύουν έξι αεροπλάνα (από πέντε σήμερα) και αλλά δυο θα είναι διερχόμενα, εκτελώντας πτήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Επενδύσαμε πολύ στην περιφέρεια, πιστεύουμε στην Ελλάδα για αυτό επενδύουμε σε μια φάση επιβράδυνσης τόσο για την ευρωπαϊκή οικονομία όσο και για τον ελληνικό τουρισμό» τόνισε ο πρόεδρος της AEGEAN, Ευτύχης Βασιλάκης.

Νέες επενδύσεις και νέοι προορισμοί

Παράλληλα, η AEGEAN ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει βάση στην Κέρκυρα (την 8η βάση της σε Ελλάδα και Κύπρο) και θα ξεκινήσει το πρώτο δρομολόγιο τακτικών πτήσεων Κέρκυρα-Παρίσι στις αρχές του 2020 καθώς και 12 προορισμοί charter πτήσεων, προσφέροντας επιπλέον 95.000 θέσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, συμβάλλοντας στην εξυπηρέτηση των αναγκών του τουρισμού του νησιού και την διεύρυνση κάλυψης των μεγάλων τουριστικών αγορών της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την διοίκηση της ΑΕGEAN η επέκτασή της θα στηριχθεί με σημαντικές επενδύσεις,με την αγορά 46 νέων αεροσκαφών αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα προσθέσουν 1,5 εκατομμύριο θέσεις στο δίκτυο της, με την πλειονότητά τους να είναι θέσεις από πτήσεις από το εξωτερικό. Συνολικά, από τις νέες θέσεις το 1,1 εκατομμύριο θα προέρχεται από πτήσεις εξωτερικού, συνεισφέροντας στην ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού.

Τα πρώτα έξι A320/321neo αναμένονται κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, ενώ με βάση την σχετική συμφωνία κάθε χρόνο θα παραλαμβάνει δέκα επιπλέον αεροσκάφη. Φυσικά, όμως, η Αθήνα παραμένει ένας προορισμός – βαρόμετρο για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και της Aegean, αλλά και ο κύριος κόμβος για πρόσβαση στα μικρότερα νησιά της χώρας. Το 2020 η σημαντική αύξηση χωρητικότητας στο δίκτυο της Αθήνας θα προέλθει, για άλλη μια φορά, από την προσφορά μεγαλύτερης συχνότητας υπαρχόντων δρομολογίων, τη διεύρυνση του διαστήματος εξυπηρέτησης περισσότερων προορισμών και την προσθήκη τεσσάρων νέων προορισμών (Μπιλμπάο, Νυρεμβέργη, Πάφος, Μπέρμινχαμ), σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας.

«Το 2020 αποτελεί για την AEGEAN αφετηρία για ακόμη περισσότερες επενδύσεις στο δίκτυο και τη συνολική δραστηριότητά μας από τις 8 πλέον βάσεις μας σε Ελλάδα και Κύπρο. Με 11 νέα δρομολόγια, 1,5 εκ. επιπλέον θέσεις 19,2 εκατ. διαθέσιμες θέσεις συνολικά, και φυσικά με την παραλαβή των πρώτων 6 αεροσκαφών της οικογένειας A320neo δημιουργούμε παράλληλα νέο μείγμα ανάπτυξης για την εταιρεία μας. Φέτος, παράλληλα με την ανάπτυξη της Αθήνας η ενίσχυση της Θεσσαλονίκης, αλλά και η νέα βάση στην Κέρκυρα βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματός μας. Πιστεύουμε ότι μέσα από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μας, αλλά και τις συμπράξεις και συνεργασίες που υλοποιούμε με φορείς των πόλεων και των περιοχών της χώρας, σταδιακά διαμορφώνουμε το κατάλληλο προϊοντικό μείγμα για τη διάχυση του τουρισμού αλλά και την ενίσχυση των ποιοτικών του χαρακτηριστικών» επισήμανε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN, Δημήτρης Γερογιάννης.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό του το έργο της εταιρείας και τόνισε ότι «η Aegean είναι πρέσβης της Ελλάδας στο εξωτερικό και μας κάνει περήφανους ως εθνικός αερομεταφορέας» ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ευχαρίστησε την διοίκηση της εταιρείας για την απόφασή της να ενισχύσει το πρόγραμμα των πτήσεων από και προς την πόλη της Θεσσαλονίκης. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.