Σε αυτή την τεχνολογία γυρνάει την πλάτη η χώρα

Σε μια περίοδο που σε όλο τον κόσμο ψάχνουν τρόπο να ανέβουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στο τεχνολογικό τρένο που τρέχει με τεράστια ταχύτητα, η πόλη της Καλαμάτας αποφάσισε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να σταματήσει το πιλοτικό πρόγραμμα 5G που έτρεχε στην πόλη.

Η Καλαμάτα αποφάσισε να “πυροβολήσει τον εαυτό της στο πόδι” και  να τερματίσει ένα πρόγραμμα για το οποίο την ζήλευαν οι υπόλοιπες πόλεις της χώρας, βάζοντας τέλος στις επιδιώξεις των επιχειρήσεων της περιοχής, οι οποίες έχουν στηριχθεί στην ανάπτυξη που φέρνει το 5G στην τουριστική βιομηχανία, ενώ κλείνει ταυτόχρονα και την πόρτα σε όποιες επιχειρήσεις είχαν αρχίσει να βάζουν την πόλη στον επενδυτικό τους προορισμό. 

Τι όμως είναι και τι προσφέρει το 5G;

To 5G είναι η επόμενη γενιά κινητής ευρυζωνικότητας που θα αντικαταστήσει ή τουλάχιστον θα αναβαθμίσει τη σύνδεση 4G LTE. Με το 5G οι ταχύτητες σε όλα όσα γίνονται στο διαδίκτυο θα αυξηθούν δραματικά, σε σημείο που η σύγκριση ανάμεσα στα 4G δίκτυα που χρησιμοποιούμε τώρα και στο 5G θα είναι σαν να συγκρίνουμε ποδήλατο με σπορ αυτοκίνητο. 

Το σημαντικό που θα φέρει μαζί του το 5G είναι η ελαχιστοποίηση της καθυστέρησης με την οποία επικοινωνούν μεταξύ τους οι συσκευές, κάτι που θα αυξήσει δραματικά την ταχύτητα απόκρισης και θα εκτοξεύσει την εμπειρία χρήσης του δικτύου. 

Εμπειρία χρήσης και τεράστιες ταχύτητες

Είναι αυτό που θα ζήσουν οι περισσότεροι χρήστες, καθώς οι πολύ μεγάλες ταχύτητες θα αλλάξουν τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο. Στα πλεονεκτήματα του 5G είναι πως δεν θα πέφτει η ταχύτητα όταν συνδέονται πολλοί χρήστες την ίδια στιγμή σε μια κυψέλη, κάτι που αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα με το 4G.

Το κατέβασμα ταινιών και σειρών, το gaming και το live streaming θα είναι σχεδόν ακαριαία, σε σημείο που αυτό που σήμερα θεωρούμε μεγάλη ταχύτητα θα είναι τελείως παρωχημένο. 

Αυτόνομα Οχήματα

Μπορεί τα αυτόνομα οχήματα να έχουν κάνει την παρουσία τους στους δρόμους, όμως η έλευση του 5G αναμένεται να τα απογειώσει. Βασική παράμετρος της λειτουργίας των αυτόνομων οχημάτων, είναι η δυνατότητα να μπορούν να στέλνουν και να δέχονται εντολές και να επεξεργάζονται δεδομένα σε μηδενικό χρόνο. 

Από τη στιγμή που κινούνται ανάμεσα σε ανθρώπους και άλλα οχήματα, θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με όλα τα συστήματα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μαζικά με τα σημερινά συστήματα. Με το 5G αυτά τα εμπόδια εξαφανίζονται

Έξυπνες πόλεις

Η συζήτηση για τις έξυπνες πόλεις έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και έχει περιλάβει καταστάσεις που ακούγονται βγαλμένες από τα πιο προχωρημένα βιβλία επιστημονικής φαντασίας. 

Στην πραγματικότητα αυτό που θα μας επιτρέψει να κάνουμε το 5G, είναι ο έλεγχος μιας σειράς αισθητήρων,  συνδεδεμένων με ένα κεντρικό σημείο ελέγχου, οι οποίοι θα μετράνε ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος, από το ακριβές φως για να ανάψουν μόνες τους οι λάμπες στους δρόμους, μέχρι το πόσα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα σε κάθε σημείο για να οργανώνουν τα δημόσια parking. 

Εκτός όμως από τις «εμπορικές» χρήσεις, οι αισθητήρες θα μπορούν να παρακολουθούν τις στάθμες στους υπονόμους, τις θερμοκρασίες σε δασικές περιοχές και τα επίπεδα μόλυνσης προειδοποιώντας έγκαιρα αν υπάρχει πρόβλημα. 

Έξυπνα σπίτια

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το έξυπνο σπίτι έχουν ήδη αρχίσει και γίνονται ορατά και χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό, όμως με το 5G θα εκτοξευτούν. Έλεγχος συσκευών εξ αποστάσεως, συστήματα ασφαλείας που θα μεταδίδουν τα πάντα στο κινητό μας στο γραφείο, έξυπνες συσκευές που επικοινωνούν μεταξύ τους, όλα αυτά θα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα με τις ταχύτητες και το εύρος που προσφέρει το 5G.

Σε συνδυασμό με την αυξημένη ευρυζωνικότητα, το σπίτι μας μπορεί να γίνει άνετα ένα κέντρο πολυμέσων, και ψυχαγωγίας χωρίς καμία καθυστέρηση στην μετάδοση και λήψη πληροφοριών και περιεχομένου διασκέδασης

Χειρισμός μηχανημάτων εξ αποστάσεως

Μιλώντας για έλεγχο συσκευών εξ αποστάσεως, η βιομηχανία θα είναι ένας από τους κλάδους που θα ωφεληθεί πάρα πολύ από το 5G, καθώς η διεύρυνση του «καναλιού επικοινωνίας» με τα μηχανήματα της επιτρέπει τον εξ αποστάσεως έλεγχο και χειρισμό τους. 

Για παράδειγμα, ο έλεγχος ενός μηχανήματος ή η ρύθμιση του, δε θα απαιτεί από ένα τεχνικό να ταξιδέψει σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου για να το κάνει, καθώς θα μπορεί να το κάνει από το γραφείο του. Αυτό αυξάνει τόσο την αποτελεσματικότητα των εργοστασίων αλλά και την ευελιξία των μηχανικών.

Τηλεϊατρική

Τα βιομηχανικά μηχανήματα δεν είναι τα μόνα που θα μπορούν να χειρίζονται εξ αποστάσεως, καθώς το ίδιο θα συμβεί και με τα ιατρικά μηχανήματα. 

Με τη χρήση του 5G θα είναι δυνατόν να γίνονται επεμβάσεις από απόσταση, κάτι που θα σώσει ζωές σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε επείγοντα περιστατικά. 

Με μόλις 1-2 γιατρούς, οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες όλων σχεδόν των ιατρικών κλάδων, ενώ σε έκτακτες περιπτώσεις ή δύσκολα περιστατικά, η πρόσβαση στις γνώσεις ειδικών γιατρών θα είναι πολύ πιο εύκολη. Με το 5G ούτε ο γιατρός ούτε ο ασθενής θα χρειάζεται να φοβάται για προβλήματα σύνδεσης, τα οποία σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να είναι μοιραία. 

Internet of Things

Άλλος ένας όρος που απασχολεί την κοινή γνώμη και τα μέσα εδώ και καιρό, θα πάρει πραγματικά σάρκα και οστά μe το 5G. Υπολογίζεται πως ο αριθμός των μικρών ή μεγάλων συσκευών που θα είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους και με τοπικά ή απομακρυσμένα κέντρα ελέγχου, μέχρι το 2022 θα έχουν φτάσει τα δεκάδες δισεκατομμύρια. 

Έξυπνη Γεωργία και κτηνοτροφία

Όπως ακριβώς οι αισθητήρες θα παρακολουθούν τα πάντα σε μια πόλη, το ίδιο θα μπορεί να γίνει σε μια κτηνοτροφική μονάδα ή ένα χωράφι. Μετρώντας τα πάντα, από την θερμοκρασία, την υγρασία, την χημική σύσταση του εδάφους, τις ποσότητες νερού, τροφής και τις καιρικές συνθήκες, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μπορούν να παρακολουθούν τα πάντα σε πραγματικό χρόνο, ακόμα και να έχουν ζωντανή σύνδεση με κάθε πιθανό σημείο της παραγωγής τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ