To 5G έρχεται… και η λογική φεύγει από το παράθυρο

Αναμφισβήτητα, η έλευση του 5G θα σηματοδοτήσει την μεγαλύτερη τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων, καθώς θα επιτρέψει άλματα τόσο στον τομέα των επικοινωνιών όσο και τς διασύνδεσης. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δυνατότητες που θα προσφέρει το 5G στην κοινωνία και την επιστήμη είναι ακόμα ανεξερεύνητες, καθώς μέχρι τώρα κρίνεται και προετοιμάζεται με βάση όσα πιστεύουμε ότι θα φέρει μαζί του. Οι δυνατότητες του 5G κι οι αλλαγές που θα φέρει, θα γίνουν γνωστές όσο αυτό θα εξαπλώνεται και να αναπτύσσονται συστήματα που θα βασίζονται πάνω του, με πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν πως αυτά που πιστεύουμε σήμερα ότι θα φέρει το 5G να μην είναι παρά ένα ελάχιστο τμήμα των πραγματικών αλλαγών που θα υπάρξουν. 

Με το 5G να αποτελεί το μήλο της έριδας ανάμεσα σε εταιρείες και κυβερνήσεις και να έχει αποτελέσει κίνητρο για τον εμπορικό πόλεμο που έχει ταλανίσει το σύνολο των παγκόσμιων αγορών, είναι πραγματικά απορίας άξιο πως η Καλαμάτα, η πόλη που από τις πρώτες κατάφερε και απέκτησε δίκτυο 5G, αποφάσισε πως δεν της αρέσει!

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο δήμος της πόλης, ύστερα από μια σχετικά έντονη συνεδρίαση, αποφάσισε πως δεν θέλει πια το 5G και πως θα διακόψει την πιλοτική του λειτουργία, ύστερα από διαμαρτυρίες κατοίκων οι οποίοι είδαν σε αυτό κινδύνους για την υγεία τους. 

Η συζήτηση εν μέσω εντάσεων στο δημοτικό συμβούλιο κράτησε αρκετές ώρες, ενώ τελικά “νίκησαν” οι Λουδίτες* κάτοικοι της πόλης, οι οποίοι μετά την απόφαση του δημάρχου να διακόψει την πιλοτική λειτουργία του δικτύου ξέσπασαν σε επευφημίες. 

Από την μεριά του δημάρχου υπήρξε μια προσπάθεια συμβιβασμού, με πρόταση για πραγματοποίηση στην πόλη της Καλαμάτας μιας ημερίδας – εκδήλωσης στις αρχές Ιανουαρίου, και αν έβγαιναν συμπεράσματα ότι το 5G δεν είναι επιβλαβές για τον κόσμο να δινόταν παράταση της πιλοτικής λειτουργίας, αν αυτή ζητούνταν από εταιρία κινητής τηλεφωνίας.

Παρά τις προτάσεις αυτές, ο δήμαρχος της πόλης υποχώρησε στο αίτημα του κόσμου, ο οποίος είδε στην έλευση μιας νέας τεχνολογίας τον ερχομό ασθενειών, αποφασίζοντας να εμποδίσει την πρόσβαση της πόλης του στην σύγχρονη εποχή, της ίδιας πόλης οι κάτοικοι της οποίας σε λίγο καιρό ίσως βγουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την μη πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου, αλλά και την μη πρόσβαση τους σε γρήγορο ίντερνετ, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

*Λουδίτες: Ονομάστηκε έτσι το κίνημα των εργατών της Βρετανίας του 18ου αιώνα, οι οποίοι έσπαγαν τις μηχανές στα εργοστάσια, προκειμένου η τεχνολογία της εποχής να μην αλλάξει τον τρόπο εργασίας και τις συνήθειες της εποχής. Στην σύγχρονη αντίληψη, Λουδίτες ονομάζονται αυτοί που αντιτίθενται σε μερικές μορφές τεχνολογίας, ειδικά σε όσες έχουν σχέση με τους υπολογιστές. 

Ο νεο-λουδισμός, είναι στενά συνδεδεμένος με τον αναρχοπρωτογονισμό και προτείνει την πλήρη εγκατάλειψη της τεχνολογίας και την υιοθέτηση ενός απλού τρόπου ζωής χωρίς κανενός είδος τεχνολογία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ