Γιώργος Ζαββός: «Το Σχέδιο Ηρακλής ανοίγει την πόρτα για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος»

Πλήρη ταύτισή απόψεων στο θέμα της καθοριστικής συμβολής του Σχεδίου Ηρακλής στην μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων είχαν σήμερα η κυβέρνηση, δια στόματος του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, και οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου και τέσσερις κορυφαίου Έλληνες τραπεζίτες.

«Το Σχέδιο Ηρακλής αποτελεί , μια συστημική και καινοτόμα λύση, φιλική προς τους επενδυτές που μπορεί να διευθετήσει ένα απόθεμα 30 δις. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω κρατικών εγγυήσεων 12 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος και χωρίς καμία δημοσιονομική επίπτωση» τόνισε ο κ. Ζαββός.

«Έχει γίνει ένα πρώτο βήμα. Δεν τελειώνουμε εδώ. Ανοίγει η πορεία για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», είπε ο κ. Ζαββός, επισημαίνοντας ότι αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου “Ηρακλής” ακολουθεί η κατάθεση νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά.

Στο ίδιο πάνελ με τον κ. Ζαββό συμμετείχαν κορυφαία στελέχη του τραπεζικού συστήματος.

Το κοινό συμπέρασμα των παρεμβάσεων των Γιώργου Ζανιά, πρόεδρου της Eurobank, Χρήστου Μεγάλου, διευθύντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς και Παύλου Μυλωνά, διευθύντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας ήταν ότι η συμβολή του Σχεδίου Ηρακλής στη μείωση των κόκκινων δανείων θα είναι ουσιαστική.

Όπως τόνισαν και τα τέσσερα διοικητικά στελέχη των συστημικών τραπεζών, θα δοθεί έτσι η δυνατότητα στις τράπεζες να επιστρέψουν στην κανονικότητα, δηλαδή στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Σύμφωνα και με τα τέσσερα διοικητικά στελέχη το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει κάθε βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο.

Τα επιτελικά στελέχη έδωσαν επίσης μεγάλη έμφαση στη νέα πρόκληση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που είναι η ψηφιακή του μετάβαση που θα το οδηγήσει στην νέα εποχή.

Μια ψηφιακή μετάπτωση που όπως έχει αναφερθεί απαιτεί επενδύσεις από μέρους τραπεζών που θα ξεπεράσουν το 1 δις. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ