Βιομηχανία: Υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε τον Νοέμβριο, στις 102,9 (από 105,3 τον Οκτώβριο) μονάδες, επίπεδο υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (97,9 μον.).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ήπια, το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες περιορίστηκε ελαφρά, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αυξήθηκαν ελαφρώς.

Αναλυτικά:
α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις -9 μονάδες (από -7 μον. τον Οκτώβριο), με το 23% (από 22%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 15% σταθερά να αναφέρει το αντίθετο.

β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο υποχώρησε κατά 2 μονάδες και διαμορφώθηκε στις +19, με το 31% (από 30%) των επιχειρήσεων
να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και το 12% (από 9%) μείωσή της.

γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύθηκε κατά 3 μονάδες έναντι του Οκτωβρίου, στις +12 μονάδες, με το 17% ( από 15%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 5% (από 6%) να δηλώνει το αντίθετο.

δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Νοέμβριο μικτές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο παρέμειναν αμετάβλητες στις +11 μονάδες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού περιορίστηκαν οριακά, στις -7 (από -8) μονάδες, ενώ οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν ήπια(+22 από +20 μον. ο δείκτης).

ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες ήταν αμετάβλητες τον Νοέμβριο (στις +29 μον. το ισοζύγιο), με το 37% (από 35%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 9% (από 6%) μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις κινήθηκε οριακά πτωτικά, στις +19 (από +20) μονάδες, με το 35% (από 34%) των ερωτηθέντων να εκτιμά άνοδό τους.στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν στους 5,3 μήνες, με το ποσοστό
χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να αυξάνεται ήπια, στο 72,7% (από 71,9%).

ζ) Ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκε έντονα και διαμορφώθηκε στις +7 μονάδες (από -10 μονάδες), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 25% (από 13%) και το 18% (από 23%) να αναμένει υποχώρηση.

η) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών ισοσκελίστηκε (από -2) μονάδες, με το 87% (από 85%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο με το 6% να αναμένει εκ νέου άνοδο.

Σε επίπεδο βασικών τομέων, οι προσδοκίες στα Καταναλωτικά αγαθά ήταν αμετάβλητες, στις 109,0 μονάδες. Σημειώθηκε μικρή μείωση στις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ παράλληλα τα αποθέματα περιορίστηκαν, με τις εκτιμήσεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες να ενισχύονται οριακά. Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά, ο δείκτης ενισχύθηκε στις 112,5 (από 110,3) μονάδες.

Η ενίσχυση προήλθε από την ήπια αύξηση στην παραγωγή τους 3-4 προσεχείς μήνες, καθώς και την αύξηση στις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ τα  αποθέματα κινήθηκαν οριακά ανοδικά. Τέλος, έντονη εξασθένιση παρουσίασε ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 95,2 (από 100,8) μονάδες, καθώς η κάμψη των προβλέψεων για την παραγωγή τους 3-4 ερχόμενους μήνες, δεν αντισταθμίστηκε από την έντονη ενίσχυση στα αποθέματα αλλά και την οριακή βελτίωση στις
παραγγελίες και τη ζήτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ