Καλύτερα ας το «κλείσουμε» το «μαγαζί»!

Τις τελευταίες ημέρες στο δημόσιο διάλογο, μέρος του οποίου πλέον είναι και οι αναφορές (post) στα social media, κυριαρχεί το θέμα της εφαρμογής (τήρησης) του νόμου της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Προσωπικά εντυπωσιάζομαι από τις θέσεις που δημόσια παίρνουν οι συμπολίτες μου (πολύ εξ αυτών και φίλοι) αναφορικά με το κάπνισμα. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι ζούμε σε μια χώρα που θα πρέπει απλά να μην εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος. Στην ερώτηση «γιατί;». Η απάντηση είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή: «γιατί εδώ είναι Ελλάδα».

Αλήθεια, και ρωτώ πολύ σοβαρά, αλλά τι ιδιαίτερο έχει η Ελλάδα οι πολίτες της οποίας ζητούν, εξαπολύοντας μύδρους σε όσους απλά ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος όπως συμβαίνει σε όλες τις δυτικές κοινωνίες (και όχι μόνο), να μην εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος; Ένα μέτρο που στο τέλος της ημέρας θεωρείται και δείγμα πολιτισμού, ενώ παράλληλα αποτελεί και παγκόσμια «trend».

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως η χώρας μας, οι πολίτες της για την ακρίβεια, γυρνούν για πρώτη φορά την «πλάτη» σε μια παγκόσμια μόδα.

Πάντως η αλήθεια είναι πως αν ως χώρα – κοινωνία – δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε κάτι τόσο απλό και σοβαρό (ταυτόχρονα) τότε είναι πράγματι αστείο να συζητάμε οτιδήποτε άλλο που μπορεί να αφορά τα δίκτυα 5G, την τεχνητή νοημοσύνη και γενικότερα ότι έχει να κάνει με την λεγόμενη 4η βιομηχανική αστείο.

Αν, τέλος, δείτε τα μαγαζιά να γεμίζουν ναργιλέδες μην απορήσετέ …οι ναργιλέδες εξαιρούνται του νόμου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ