“Κληρώνει” για Alpha Bank, έτοιμο το σχέδιο του μετασχηματισμού

Ήρθε η ώρα για την ανακοίνωση του σχεδίου της επόμενης μέρας για την Alpha Bank, βάση του οποίου η τράπεζα αναμένεται να μπει σε μια νέα εποχή και το οποίο περιμένουν με “ανυπομονησία” οι ξένοι οίκοι αλλά και η αγορά. 

Όπως αναφέρει και το χθεσινό της σημείωμα η JP Morgan, από τις ελληνικές τράπεζες, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Alpha Bank και την ανακοίνωση του νέου της business plan, ένα πλάνο που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες περιλαμβάνει όσα χρειάζεται η τράπεζα για να εδραιωθεί στην ψηφιακή αγορά και το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βασικοί πυλώνες του σχεδίου ανασχηματισμού της Alpha Bank είναι από την μία η τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ύψους 12 δισ. ευρώ και οι ριζικές αλλαγές στην διοικητική δομή της τράπεζας, ενώ ετοιμάζεται και η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ. 

Κόκκινα δάνεια και “Ηρακλής”

Η Alpha Bank έχει “ψάξει” καλά το θέμα των κόκκινων δανείων και έχει επιλέξει με προσοχή αυτά που θα μπουν στο χαρτοφυλάκιο της προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο Galaxy και να μεταφερθούν σε εταιρεία ειδικού σκοπού, ενώ θα κάνει χρήση των εγγυήσεων του σχεδίου Ηρακλής. 

Ταυτόχρονα ετοιμάζει την δική της έκδοση ομολογιακού δανείου TIER II το οποίο θα έχει ύψος 500 εκατ. ευρώ με το επιτόκιο του να υπολογίζεται κάτω από το 6%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ομολογιακό δάνειο θα το “τρέξει” η Deutsche Bank με σκοπό την επίτευξη όσο το δυνατόν χαμηλότερου επιτοκίου. 

Διοικητικές αλλαγές

Με στόχο την εντατικοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της, η τράπεζα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε βαθιές διοικητικές αλλαγές, με την δημιουργία ενός ευέλικτου μοντέλου διοίκησης με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών με σύγχρονα τραπεζικά μοντέλα, αλλά και τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων της τράπεζας. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νέο διοικητικό μοντέλο δεν θα υπάρχουν θέσεις αναπληρωτών Διευθύνοντων Συμβούλων και θα ενισχυθούν σημαντικά οι αρμοδιότητες των Γενικών Διευθυντών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ