Κατασκευαστές εφαρμογών μηνύουν την Apple για “μη ανταγωνιστικές πρακτικές”

Δύο κατασκευαστές εφαρμογών μηνύουν την Apple για “μη ανταγωνιστικές πρακτικές”, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ο κατασκευαστής Donald R. Cameron και η Illinois Pure Sweat Basketball ισχυρίστηκαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στα San Jose της California ότι η Apple υιοθετεί μη ανταγωνιστική συμπεριφορά επιτρέποντας τη λήψη μόνο εφαρμογών iPhone μέσω του επίσημου App Store.

Υποστήριξαν επίσης ότι η Apple απαιτεί από τους προγραμματιστές να τιμολογούν τις εφαρμογές τους σε τιμές που τελειώνουν σε 99 λεπτά και λαμβάνει έως και 30% προμήθεια από προγραμματιστές για την πώληση εφαρμογών. “Μια ανταγωνιστική αγορά θα αποφέρει καλύτερες τιμές και δικαιότερο κέρδος για τα ψηφιακά προϊόντα των προγραμματιστών”, δήλωσαν.

Η αγωγή είναι παρόμοια με μία που έγινε από καταναλωτές, και που πρόσφατα εγκρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Σε αυτήν την αγωγή, οι καταναλωτές ισχυρίζονται ότι η Apple “φουσκώνει” τεχνητά τις τιμές του λογισμικού.

Η υπόθεση καθυστέρησε αρχικά επειδή το νομικό ζήτημα ήταν αν η αγωγή θα μπορούσε να προέλθει από τους καταναλωτές, μιας και οι προγραμματιστές είναι εκείνοι που έχουν συμβόλαια με την Apple. Ωστόσο, μετά την έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η αγωγή προχωράει.

Κι ενώ δεν έχει υπάρξει τελική απόφαση για καμία από τις δύο αγωγές, υπάρχει και μία τρίτη καταγγελία εναντίον της Apple, αυτή τη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη Spotify. H τελευταία υποστηρίζει ότι οι πολιτικές της Apple δυσκολεύουν περισσότερο τον ανταγωνισμό με την Apple Music. Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ περιμένουν να ακούσουν μια επίσημη απάντηση από την Apple, σύμφωνα με το Reuters.

Η εταιρεία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν ευνοεί εφαρμογές στο App Store και έχει υποδείξει την ανάπτυξη των εφαρμογών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Microsoft ως απόδειξη αυτού.

Η Apple έχει δηλώσει επίσης ότι οι δωρεάν εφαρμογές δεν υπόκεινται στο σύστημα χρέωσής της και κοστίζουν μόνο 99 δολάρια, όσο είναι το τέλος για τους προγραμματιστές για να χρησιμοποιήσουν το App Store.

“Πιστεύουμε ότι ο ανταγωνισμός κάνει τα πάντα καλύτερα και οδηγεί στις καλύτερες εφαρμογές για τους πελάτες μας'” δήλωσε χαρακτηριστικά η εταιρεία σε μια πρόσφατη δημοσίευσή της για τις πρακτικές του App Store.

Πηγή: Startupper

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ