Βρετανία: Φοβού τις ΗΠΑ και δώρα φέροντας

Μπορεί η πλειοψηφία να ασχολήθηκε με το τελετουργικό της επίσκεψης, την τήρηση του πρωτοκόλλου από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ  και τον “καυγά” του με τον δήμαρχο του Λονδίνου, όμως η επίσκεψη του “πλανητάρχη” στην βρετανική πρωτεύουσα είχε και άλλες παραμέτρους. 

Η υποψία αυτών των συμφωνιών που προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι ο Ντόναλντ Τραμπ, έγιναν φανερές όταν κάλεσε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να μην παραιτηθεί και σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα βάλουν στο τραπέζι μια πολύ ευνοϊκή συμφωνία. Το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα βάλει ο Ντόναλντ Τραμπ στο τραπέζι των συζητήσεων δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, όμως μια γεύση των ανταλλαγμάτων, φρόντισε να την δώσει ο Ντ. Τραμπ και μάλιστα από την αρχή των συζητήσεων. 

Φυσικά στο τραπέζι έχει εδώ και καιρό πέσει και η συμμετοχή της Βρετανίας στοn αποκλεισμό της Huawei, ένα θέμα για το οποίο μέχρι στιγμής το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προβάλει αντίσταση, ένας αποκλεισμός που θα ωφελήσει πολύ τον Αμερικανό πρόεδρο στις πιέσεις που θέλει να προσθέσει στις συνομιλίες του με την Κίνα για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου. Ερωτηθείς αν θα επιβάλει δασμούς και στην Βρετανία αν δεν συμφωνήσει μαζί του για την Huawei ο Ντ. Τραμπ εμφανίστηκε καθησυχαστικός. “Δεν θα επιβληθούν δασμοί, γιατί θα έχουμε μια εύκολη συμφωνία πάνω σε αυτό το θέμα. Θα λύσουμε τις όποιες διαφορές μας. Το συζητήσαμε και δεν βλέπω κανένας απολύτως περιορισμό, είμαστε μεγάλοι σύμμαχοι και συνεργάτες και δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα σε αυτό το θέμα” δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όμως το θέμα της Huawei είναι σχετικά μικρό μπροστά σε αυτό που έχουν βάλει στο μάτι εδώ και καιρό οι ΗΠΑ. 

Οι ΗΠΑ έχουν “βάλει στο μάτι” το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας, ένα θεσμό βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα και την ζωή των Βρετανών, που ποτέ κανένας πολιτικός δεν έχει τολμήσει να πειράξει. Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει άλλες βλέψεις. “Πιστεύω ότι θα έχουμε μια μεγάλη και ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία”, ανέφερε ο Ντ. Τραμπ στην συνέντευξη τύπου με την Τερέζα Μέι. Όταν ρωτήθηκε αν αυτό θα περιλάμβανε το NHS (National Health Service – ΕΣΥ), είπε: “Όταν ασχολείσθε με το εμπόριο όλα είναι στο τραπέζι, έτσι NHS ή οτιδήποτε άλλο … αλλά όλα θα είναι στο τραπέζι, απολύτως”.

Από την μεριά της η Τερέζα Μέι, δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για το θέμα, αναφέροντας όμως πως μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών. 

Όπως ήταν φυσικό, η αναφορά του Τραμπ στο Βρετανικό ΕΣΥ, δεν αφέθηκε αναπάντητη από την πλειοψηφία της πολιτικής σκηνής της χώρας, με τον υπουργό υγείας Ματ Χάνκοκ να αναφέρει σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, πως το NHS δεν πρόκειται ποτέ να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον “ποτέ όσο εγώ είναι υπουργός”. Πριν από την  επίσκεψη του Τραμπ, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, Woody Johnson, δήλωσε ότι μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit θα απαιτούσε την πρόσβαση των ΗΠΑ στον τομέα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όμως, με τις αμερικανικές εταιρείες που ήδη παρέχουν ορισμένες υπηρεσίες στο NHS, τι είναι αυτό που θέλουν πραγματικά οι ΗΠΑ;

Οι Βρετανοί φοβούνται ότι όσο περισσότερες αμερικανικές εταιρείες  υποβάλλουν προσφορές για παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο πιο γρήγορα θα οδηγήσουν σε ιδιωτικοποίηση του NHS. Ωστόσο, οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν και προσφέρουν ήδη τις υπηρεσίες τους. Όπως και όλες οι επιχειρήσεις, χρειάζονται μια τοπική θυγατρική και πρέπει να εγγραφούν στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή του υπουργείου. 

Αυτό που θέλουν οι αμερικανικές εταιρείες είναι από την μία να απλοποιηθούν οι δαιδαλώδεις διαδικασίες απόκτησης άδειας για την εξυπηρέτηση του NHS και από την άλλη οι φαρμακευτικές εταιρείες των ΗΠΑ θέλουν να “γίνουν πιο ελαστικές” οι διαδικασίες έγκρισης των φαρμάκων τους από το NHS, κάτι που οι Βρετανοί πιστεύουν πως θα φέρει πανάκριβα φάρμακα στην αγορά, με αποτέλεσμα το “φούσκωμα” του λογαριασμού που θα κληθούν να πληρώσουν. 

Ταυτόχρονα, η μη έγκαιρη υπογραφής των εμπορικών συμφωνιών λόγω του Brexit, κάτι για το οποίο ευθύνονται οι χειρισμοί της Βρετανικής κυβέρνησης, έχουν αφήσει την Βρετανία ανυπεράσπιστη σε μαζικές αγωγές από τις αμερικανικές εταιρείες. Οι ΗΠΑ εδώ και καιρό “κοιτάνε με μισό μάτι” το NHS καθώς η προσέγγιση του στο θέμα της τιμής των φαρμάκων, έχει γκρεμίσει τις τιμές σε όλο τον κόσμο, κάτι που όπως είναι φυσικό δεν αρέσει στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που βλέπουν τα έσοδα τους να μην είναι αντάξια των προσδοκιών τους.

Στόχος των ΗΠΑ είναι να πετύχουν μια εμπορική συμφωνία με την Βρετανία, μέσω της οποίας θα “επιδιώξουν πρότυπα για να διασφαλίσουν ότι οι επιστροφές δαπανών του δημοσίου είναι δίκαια στις διαδικασίες τους και παρέχουν πλήρη πρόσβαση στην αγορά, για τα προϊόντα των ΗΠΑ”, όπως είχε αναφερθεί απο τον Φεβρουάριο στο κείμενο προθέσεων από τις ΗΠΑ για την συμφωνία με την Βρετανία. 

Η σημασία που δίνει η αμερικανική πλευρά σε αυτό το θέμα, γίνεται ακόμα πιο φανερή, αν σκεφτεί κανείς πως από τα 10 ανώτερα στελέχη που κλήθηκαν σε πρωινό κεκλεισμένων των θυρών με τον Ντ. Τραμπ, τα 2 ήταν από φαρμακοβιομηχανίες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ