Η SIA κερδίζει τον διαγωνισμό της Τράπεζας της Ιταλίας για την CAI

Η SIA κέρδισε τον διαγωνισμό της Τράπεζας της Ιταλίας για την εκχώρηση της διαχείρισης του Διατραπεζικού Μητρώου Ακάλυπτων Επιταγών και Πληρωμών με Κάρτες (Central di Allarme Interbancaria – CAI), του μηχανογραφημένου αρχείου έκνομων τραπεζικών και ταχυδρομικών επιταγών και χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, το οποίο διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του εθνικού συστήματος πληρωμών. Η διαχείριση θα έχει διάρκεια 8 ετών.

Η SIA θα διαχειριστεί την κεντρική υποδομή του CAI, η οποία ελέγχεται από την Τράπεζα της Ιταλίας, καθώς και τις διασυνδέσεις απομακρυσμένων τομέων (τοπικά αρχεία) των εμπλεκόμενων φορέων (τράπεζες, διαμεσολαβητές έκδοσης καρτών, τα Ιταλικά Ταχυδρομεία, τις περιφέρειες του Υπουργείου Εσωτερικών και τις δικαστικές αρχές του Υπουργείου Δικαιοσύνης).

Παρέχεται επιπλέον η ανάπτυξη νέων εφαρμόσιμων λειτουργιών και η χρήση στοιχείων υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της καινοτόμου τεχνολογίας “Active-Active” της SIA, μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η συνεχής παροχή υπηρεσιών 24/7.

Το Διατραπεζικό Μητρώο Ακάλυπτων Επιταγών και Πληρωμών με Κάρτες της Τράπεζας της Ιταλίας ιδρύθηκε με νόμο σε συνέχεια της αποποινικοποίησης μιας σειράς ελάσσονος βαρύτητας αδικημάτων όπως η έκδοση επιταγών χωρίς εξουσιοδότηση ή χωρίς τα απαιτούμενα κεφάλαια κάλυψης.

Το Μητρώο περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες ιδιωτών οι οποίοι έχουν εκδώσει τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές χωρίς εξουσιοδότηση και χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και ιδιωτών των οποίων η εξουσιοδότηση για χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών έχει ανακληθεί λόγω μη- πληρωμής των υπολοίπων που προέκυψαν σε συνέχεια συναλλαγών ή αναλήψεων που έγιναν με την χρήση κάρτας.

Το Διατραπεζικό Μητρώο Ακάλυπτων Επιταγών και Πληρωμών με Κάρτες περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες που σχετίζονται με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί από τις περιφέρειες και αντίστοιχα από τις δικαστικές αρχές για έκδοση τραπεζικών και ταχυδρομικών επιταγών χωρίς εξουσιοδότηση και χωρίς τα απαιτούμενα κεφάλαια κάλυψης. Επιπλέον, το Μητρώο φιλοξενεί δεδομένα σε ανώνυμη μορφή μέσω των οποίων ταυτοποιούνται τραπεζικές και ταχυδρομικές επιταγές και εντοπίζονται πληρωμές “υψηλού ρίσκου” που γίνονται με την χρήση καρτών (για παράδειγμα κλεμμένων ή χαμένων καρτών καθώς και καρτών
που είναι μπλοκαρισμένες για άλλους λόγους).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ