Στρατηγική συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς και της Intrum για τα “κόκκινα” δάνεια

Η Τράπεζα Πειραιώς μέσα από ανακοίνωση της επιβεβαίωσε μακροχρόνια συνεργασία με την Intrum για τη διαχείριση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs) καθώς και ανακτηθέντων ακινήτων.

Η ΤτΕ θα αδειοδοτήσει μια νέα θυγατρική ώστε να της ανατεθεί η διαχείριση όπου θα διενεργηθεί με απόσχιση και εισφορά της εσωτερικής διεύθυνσης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (Recovery Banking Unit), που αποτελεί τον “κορμό” της Piraeus Legacy Unit (PLU)

Η νέα θυγατρική εταιρεία θα υπογράψει 10ετή σύμβαση διαχείρισης και στη συνέχεια το 80% της εταιρείας θα αγοραστεί από την Intrum, έναντι προσυμφωνημένου τιμήματος 328 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει κεφαλαιακό κέρδος, ενισχύοντας κατά περίπου 70 μονάδες βάσης το δείκτη κύριων εποπτικών κεφαλαίων της (Common Equity Tier I- CET I). Ταυτόχρονα, θα μειωθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας της τράπεζας.

Σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ, στις 31 Μαρτίου ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου διαμορφώθηκε στο 13,46, σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ, όπως και ο Common Equity Tier I ( CET I) και είναι χαμηλότερος από την ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση, όπως ορίστηκε για τη φετινή χρονιά από τον SSM (14%).

Ενώ στο 14,4 θα ανέλθει ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας με την ολοκλήρωση της συναλλαγής και την πώληση της θυγατρικής στη Βουλγαρία, υψηλότερα από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Επιπρόσθετα, η τράπεζα θα έχει ετήσια εξοικονόμηση στα λειτουργικά της κόστη της τάξης των 50 εκατ. ευρώ από την ανάθεση διαχείρισης και τη μεταφορά περίπου 1300 εργαζομένων του τομέα Recovery Banking Unit στη νέα θυγατρική, που δεν θα ενοποιείται. Σημειώνεται ότι η RBU εμφάνισε πέρσι την υψηλότερη μείωση NPEs στην Ελλάδα.

Στα 115 εκατ. ευρώ εκτιμάται να ανέλθει ως το 2021 η θετική επίδραση στα κέρδη προ προβλέψεων κέρδη της Πειραιώς ως το 2021 λόγω του χαμηλότερου κόστους διαχείρισης από το υφιστάμενο.

Ακόμα τα κεφάλαια της τράπεζας μπορούν να επηρεαστούν και θετικά αν συνυπολογιστούν και τα success fee, που ενέχει η συμφωνία, κατά 55 με 60 μονάδες βάσης.

Σε περίπτωση που η τάξη του 10 καταφέρει να υπεραποδώσει έναντι των προκαθορισμένων στόχων διαχείρισης, τα κεφάλαια της Πειραιώς θα επηρεαστούν θετικά με αποτέλεσμα να φθάσει στο 1 (100 μ.β.) ως το τέλος του 2021.

Η δομή της συναλλαγής έχει ως εξής:
– 
Τη διαχείριση NPEs 27 δισ. ευρώ θα την αναλάβει η νέα θυγατρική ενώ.
– Τη διαχείριση των ανακτηθέντων ακινήτων αξίας 1 δισ. ευρώ θα την αναλάβει άλλη εταιρεία.

Σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά της Συναλλαγής:
– 
 Η εσωτερική πλατφόρμα διαχείρισης του Recovery Banking Unit της Τράπεζας Πειραιώς θα μεταβιβασθεί σε μια νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Ποσοστό 80% της νέας εταιρείας θα ανήκει στην Intrum και 20% στην Τράπεζα Πειραιώς.
– Σύμβαση θα συνάψει η νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων για τη διαχείριση σε αποκλειστική βάση, €27 δισ. υφιστάμενων ΜΕΑ της Τράπεζας, μαζί με νέα ΜΕΑ που θα δημιουργούνται. Επιπλέον, η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται και ΜΕΑ από τρίτες πηγές. Η σύμβαση θα έχει αρχική διάρκεια για 10 χρόνια όπου θα περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις αντίστοιχες με ανάλογες προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά. Η νέα εταιρεία θα λάβει άδεια και θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
– Παράλληλα θα δημιουργηθεί μια δεύτερη εταιρεία διαχείρισης, όπου θα έχει την ίδια μετοχική σύνθεση, και θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο REOs της Τράπεζας αξίας 1 δισ. ευρώ, ενώ θα διαχειρίζεται επίσης και REOs προερχόμενα από τρίτες πηγές,
– Το ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου των νέων εταιρειών διαχείρισης θα τον αναλάβει ο Γεώργιος Γεωργακόπουλος.

Η συμφωνία αποτιμά την αξία της πλατφόρμας σε 410 εκατ. ευρώ. To αντάλλαγμα για την απόκτηση του 80% της πλατφόρμας από την Intrum διαμορφώθηκε στα 328 εκατ. ευρώ. 

Η συναλλαγή ανάμεσα στη Τράπεζα Πειραιώς και την Intrum έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου 2019.

Σημαντική ώθηση προσφέρει η στρατηγική συνεργασία στο σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού που υλοποιεί η Tράπεζα Πειραιώς όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Τα βασικά οφέλη για την τράπεζα είναι:
– 
Αναβάθμιση των προοπτικών ανάκτησης των ΜΕΑ της Πειραιώς, διευκολύνοντας την επίτευξη και πιθανή υπέρβαση των στόχων που έχουν τεθεί από την Τράπεζα για μείωση των ΜΕΑ.
– Μόχλευση της υφιστάμενης πλατφόρμας, με τις βέλτιστες πρακτικές αγοράς και την εκτεταμένη εμπειρία της Intrum στη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
– Δημιουργία της κορυφαίας, ανεξάρτητης εταιρείας διαχείρισης στην Ελλάδα, που θα υποστηρίζει μελλοντικές συναλλαγές σε ΜΕΑ.
– H συναλλαγή έχει θετική επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας.
– Συμμετοχή στην αύξηση της εταιρικής αξίας της νέας εταιρείας διαχείρισης.
– Το ενεργητικό και τα έσοδα του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου παραμένουν στον ισολογισμό της τράπεζας.
– Η διοικητική ομάδα της τράπεζας θα έχει τη δυνατότητα να εστιάσει στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες, συνεισφέροντας βελτιωμένα αποτελέσματα στον όμιλο.
– Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής τελεί υπό τους συνήθεις όρους και εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και απαιτεί τη συναίνεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η συναίνεση του ΤΧΣ προϋποθέτει την επισκόπηση της Συναλλαγής, σύμφωνα με τους ορισμούς του καταστατικού νόμου του ΤΧΣ και των όρων της Σύμβασης Πλαισίου Συνεργασίας / Relationship Framework Agreement (RFA) που υφίσταται μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και του ΤΧΣ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου ανέφερε ότι: “Η Στρατηγική συνεργασία με την Intrum αποτελεί ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς όσον αφορά στη στρατηγική της για τη μείωση των κινδύνων του ισολογισμού. Βρήκαμε στην Intrum τον κατάλληλο μακροχρόνιο εταίρο για τη σύναψη της κοινοπραξίας αυτής. Η κοινοπραξία με την Intrum θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά μας στη διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου ενεργητικού μας. Η νέα Τράπεζα Πειραιώς που θα προκύψει μετά τη συναλλαγή, θα είναι ένας ευέλικτος και προσανατολισμένος στο αποτέλεσμα οργανισμός. Θα εστιάζει στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών μας, των μετόχων μας και όλων των εταίρων μας”.

Αυτοί που θα ενεργήσουν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Πειραιώς για τη Συναλλαγή θα είναι οι UBS Europe SE και PricewaterhouseCoopers Business Solutions SA, ενώ η Milbank LLP είναι ο διεθνής νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και η Καρατζάς και Συνεργάτες ο νομικός σύμβουλος της Πειραιώς στην Ελλάδα. Η Octane λειτουργεί ως σύμβουλος αδειοδότησης για τη νέα εταιρεία διαχείρισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ