Morgan Stanley: Έρχεται παγκόσμια ύφεση αν ο Τραμπ κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο

Επενδυτές και αναλυτές δεν μπορούν να βγάλουν από το μυαλό τους και κατά συνέπεια από τις κινήσεις τους τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ σε όλους σχεδόν τους μέχρι πρότινος εμπορικούς του εταίρους και φοβούνται πως όσο οι κινήσεις αυτές κλιμακώνονται, τόσο κινδυνεύουν οι παγκόσμιες αγορές. Τους φόβους αυτούς έρχεται να ενισχύσει και να προβάλει η Morgan Stanley, η οποία σε έρευνα που δημοσιοποίησε, υποστηρίζει πως αν οι δασμοί του προέδρου Τραμπ κλιμακωθούν, τότε η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί σε μεγάλη ύφεση σε λιγότερο από ένα χρόνο. 

”Οι επενδυτές θεωρούν γενικά ότι η εμπορική διαμάχη θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά φαίνεται να αγνοεί τις πιθανές επιπτώσεις της στις μακροοικονομικές προοπτικές σε παγκόσμιο επίπεδο”, δήλωσε ο Chetan Ahya, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας. Ο πρόεδρος Τραμπ αύξησε τον περασμένο μήνα τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 10% σε 25%, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης απειλήσει να επιβάλουν δασμούς αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές. 

Ο Ahya σημείωσε ότι η έκβαση του εμπορικού πολέμου αυτή τη στιγμή ”είναι εξαιρετικά αβέβαιη” αλλά προειδοποίησε ότι εάν οι ΗΠΑ ακολουθήσουν με 25% δασμούς για τις πρόσθετες κινεζικές εισαγωγές, ”Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε ύφεση σε τρία τρίμηνα. Είναι μια τέτοια προοπτική ανησυχητική; Νομίζουμε πως η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική”

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές δεν εκτιμούν πλήρως την επίδραση των μειωμένων κεφαλαιουχικών δαπανών, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν την παγκόσμια ζήτηση, σύμφωνα με την τράπεζα. Μια οικονομική επιβράδυνση στις αρχές του 2020 θα μπορούσε να δυσχεράνει τις εκλογικές ευκαιρίες του Τραμπ, ο οποίος στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στην τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας και έκανε τις διαπραγματευτικές του ικανότητες “σημαία” της εκστρατείας του. Με τους Αμερικανούς να προσέρχονται στις κάλπες τον Νοέμβριο του 2020, οι “περί τον Τραμπ” υπεύθυνοι για την χάραξη της πολιτικής του είναι πιθανό να αναλάβουν δράση για την εξάλειψη των επιπτώσεων ενός εμπορικού πολέμου, όμως “δεδομένης της συνηθισμένης υστέρησης, πριν τα μέτρα επηρεάσουν την πραγματική οικονομική δραστηριότητα, φαίνεται ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι αναπόφευκτη”, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν έρθει σε τέλμα, και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για αναξιοπιστία. Πριν από μερικές μέρες η κινέζικη πλευρά κυκλοφόρησε μια λευκή βίβλο, μέσω της οποίας κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ξεκίνησαν τον εμπορικό πόλεμο και πως ήταν αναξιόπιστος εμπορικός εταίρος, προειδοποιώντας για παγκόσμιες επιπτώσεις από την διαμάχη. Το Σάββατο, και σε απάντηση για τις κυρώσεις ενάντια στην Huawei, οι κινέζικες αρχές προχώρησαν σε έλεγχο των δραστηριοτήτων της FedEx. 

Οι προστριβές ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και οι δασμοί που ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί και άλλες χώρες, έχουν οδηγήσει σε αναταράξεις την παγκόσμια αγορά, με τον S&P500 να χάνει πάνω από 6% τον περασμένο μήνα, ενώ και ο Dow Jones έκλεισε την παρασκευή για 6η συνεχόμενη εβδομάδα στο κόκκινο, το χειρότερο ρεκόρ εδώ και 8 χρόνια. Το “χτύπημα” στις μετοχές επιδεινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την απειλή του Τραμπ για δασμούς στο Μεξικό αν δεν λάβει νέα μέτρα για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κλιμακωτούς δασμούς στις εισαγωγές από το Μεξικό, ξεκινώντας από 5% στις 10 Ιουνίου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ