Σχεδόν μισό δισ. δολάρια χάνει η Google από την απαγόρευση στην Huawei

Η ένταξη της Huawei στην μαύρη λίστα των εταιρειών στις οποίες απαγορεύεται να προμηθεύουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξοπλισμό και software ήταν από τα κυρίαρχα θέματα στην ειδησεογραφία το τελευταίο διάστημα και θα συνεχίσει να είναι όσο δεν υπάρχει κάποια λύση. Λόγω της απαγόρευσης αυτής, η Google αναγκάζεται να συμμορφωθεί με τους νόμους και να αποκλείσει τις μελλοντικές συσκευές της Huawei από τις αναβαθμίσεις του android, κάτι που πρόκειται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον κινέζικο κολοσσό. 

Τα ίδια όμως προβλήματα αντιμετωπίζει και η ίδια η Google η οποία όπως υπολογίζεται από την απαγόρευση θα χάσει από 375 έως 425 εκατ. δολάρια, καθώς οι χρήστες από smartphones της Huawei δεν θα μπορούν να μπουν στο Play Store και να κατεβάσουν προγράμματα και παιχνίδια. 

Όπως επίσης αναφέρει η Nomure Instinet, από τα 500 εκατ. χρήστες κινητών συσκευών Huawei, περίπου το 52% βρίσκονται εντός της Κίνας, όπου και η απαγόρευση θα έχει τον μικρότερο αντίκτυπο καθώς οι υπηρεσίες της Google είναι έτσι και αλλιώς απαγορευμένες. Το υπόλοιπο όμως 48% βρίσκεται εκτός Κίνας με πολύ μεγάλο ποσοστό να είναι στην Ευρώπη και την υπόλοιπη Ασία, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες αγορές, με μεγάλα μερίδια στις πωλήσεις στο Play Store. 

To 2018 οι πωλήσεις της Google μόνο σε Ασία και Ευρώπη ήταν 7 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 388 εκατ. δολάρια αφορούσαν αγορές από συσκευές Huawei. Από αυτά, τα 190 εκατ. δολάρια ήταν από την αγορά της Ευρώπης και τα υπόλοιπα από την Ασία. 

Εκτός όμως από τις απώλειες των εσόδων, η Google κινδυνεύει να χάσει και μεγάλο μερίδιο αγοράς, καθώς θα μειωθούν οι συσκευές που “τρέχουν” το λειτουργικό της. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ