Πως να διαγράψετε αυτόματα τον λογαριασμό σας στη Google αφού “πεθάνετε”

Αν χρησιμοποιείται Gmail, Maps, Search και άλλα προϊόντα της Google, πιθανότατα η εταιρεία να έχει πολλές πληροφορίες σχετικά με εσάς αποθηκευμένες στους σέρβερ της. Όμως μπορείτε να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου να δίνετε τον έλεγχο στον-ην σύζυγο σας, η να διαγράφετε τα πάντα αυτόματα μετά τον θάνατο σας ή αν ο λογαριασμός σας είναι ανενεργός για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει όμως τρόπος που μπορείτε να ρυθμίσετε την Google αυτόματα πως να διαχειριστεί τις προσωπικές σας πληροφορίες αν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα της Google για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, όπως δηλαδή αν πεθάνετε.

  • Πηγαίνετε στο myaccount.google.com.
  • Πατήστε “Δεδομένα και εξατομίκευση”
  • Κατεβείτε πιο κάτω και διαλέξτε “Χρήση του Ελέγχου ρυθμίσεων απορρήτου”.
  • Πατήστε “Ξεκινήστε”

Η Google θα σας αφήσει να ξεκινήσετε την διαχείριση στο τι πρέπει να κάνει αν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες της.

google-account

Στη συνέχεια:

  • Διαλέξτε πόσο καιρό θέλετε να περιμένει η Google μέχρι να καταλάβει ότι ο λογαριασμός σας είναι τελείως ανενεργός. Η προκαθορισμένη επιλογή είναι τρεις μήνες αδράνειας, αλλά μπορείτε να το ρυθμίσετε να περιμένει μέχρι και 18 μήνες. H Google θα σας ενημερώσει μέσω email και μηνυμάτων ένα μήνα πριν τελειώσει ο χρόνος που έχετε ρυθμίσει για τον λογαριασμό σας και γίνει επισήμως ανενεργός.
  • Συμπληρώστε τον αριθμό του τηλεφώνου σας έτσι ώστε η Google να προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί σας μέσω μηνυμάτων πριν διαγράψει οτιδήποτε.
  • Κάντε σίγουρο ότι το email επικοινωνίας σας είναι το σωστό, καθώς και της ανάκτησης σας, όπου θα πρέπει να τα αποκλείσετε από τον λογαριασμό σας.
  • Πατήστε επόμενο

google-account-1

Έπειτα, θα πρέπει να ρυθμίσετε ποιος θα έχει το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες σας ή να διαχειρίζεται τους λογαριασμούς σας και τι θα φαίνεται δημοσίως μετά τη μετάβαση σας από τις υπηρεσίες της Google ή αν έχετε απεβιώσει.

  • Προσθέστε μέχρι και 10 επαφές ώστε η Google να επικοινωνήσει με εκείνους αφού παρατηρήσει ότι είστε ανενεργός. Θα μπορείτε να διαλέξετε και ποια δεδομένα θα μοιραστείτε με εκείνους, περιλαμβανομένων τα πάντα από τις επαφές σας μέχρι το ιστορικό σας στο Google Chrome, Gmail, Google Photos και πολλά περισσότερα. Θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα αυτά τα δεδομένα για τρεις μήνες αφού ο λογαριασμός σας έχει γίνει ανενεργός. Καλό είναι να διαλέξετε τον/την σύζυγο σας ή ένα στενό φίλο διότι θα μπορούν να δουν τα πάντα.
  • Φτιάξτε μια αυτόματη απάντηση που θα στέλνεται αυτόματα από το Gmail λογαριασμό σας αφού όμως έχει γίνει ανενεργός. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορείτε να συμπεριλάβετε ένα μήνυμα ότι δεν χρησιμοποιείται πια το Gmail ή ότι έχετε πεθάνει. (Μπορείτε να διαλέξετε να στείλετε αυτό το μήνυμα να το λάβουν μόνο οι επαφές σας, έτσι ώστε να μην λάβουν την ειδοποίησή οι ανεπιθύμητοι λογαριασμοί (spam accounts).
  • Πατήστε “Επόμενο”
  • Τέλος θα μπορείτε να διαλέξετε αν θα θέλετε ο λογαριασμός σας να διαγραφεί αυτόματα αφού μείνει ανενεργός και η επαφή σας είχε την δυνατότητα πρόσβασης του λογαριασμού και να ανακτήσει ότι ήθελε να σώσει μέσα στο διάστημα των τριών μηνών. Το site της Google αναφέρει ότι ακόμα περιλαμβάνει και δημόσιες πληροφορίες σας, όπως τα βίντεο που έχετε παρακολουθήσει στο Youtube.
  • Πατήστε “Αναθεώρηση σχεδίου”
  • Επιλέξτε “Επιβεβαίωση σχεδίου”

Τώρα έχετε επίσημα ρυθμίσει τον λογαριασμό σας στη Google να λάβει δράση αν “φύγετε” από τη ζωή και σταματήσετε να τον χρησιμοποιείτε ή απλά αν θέλετε να παρατήσετε τις υπηρεσίες της Google και δεν θέλετε να διαγράψετε χειροκίνητα τον λογαριασμό σας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ