Fitch: Σε “CCC+” με θετικό outlook αναβάθμισε τη Eurobank

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτική ικανότητας της Eurobank σε “CCC+” από “CCC”, με θετικό outlook.

Στην έκθεσή της, η Fitch σημειώνει ότι η αναβάθμιση αντανακλά τον επιταχυνόμενο ρυθμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων  της(NPEs), γεγονός που την καθιστά την τράπεζα με τον χαμηλότερο λόγο NPEs προς τον συνολικό όγκο δανείων στην Ελλάδα. Συμπληρώνει ωστόσο ότι ο λόγος παραμένει υψηλός για τα ευρωπαϊκά μέτρα.

H Fitch τονίζει ότι ο στόχος της Eurobank για τον δείκτη των NPEs είναι το 16% έως τα τέλη του 2019 και μονοψήφιο ποσοστό έως το τέλος του 2021.

Επιπλέον ο οίκος FItch, επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση “CCC+” της Αlpha Βank και του CCC για την Τράπεζα Πειραιώς

  • Σε ότι αναφορά την Αlpha Βank, ο οίκος τονίζει ότι η αξιολόγηση αντανακλά την ιδιαίτερα χαμηλή αλλά βελτιούμενη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και το μεγάλο βάρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Επίσης, αντανακλά τη βελτιωμένη δομή χρηματοδότησης και τη θέση ρευστότητας της τράπεζας, σημειώνοντας πάντως ότι είναι εξαρτημένη από το λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταβλητότητα.

Το ύψος των NPEs  της τράπεζας, στο 49% των συνολικών χορηγήσεων στα τέλη του 2018, είναι μεγάλο σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες ενώ ο δείκτης κάλυψης, στο 48%, παραμένει χαμηλός και αφήνει την τράπεζα ευάλωτη σε πιθανή επιδείνωση των αποτιμήσεων στα εχέγγυα. Απουσία μιας δομικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια, η ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας θα παραμείνει αδύναμη.

  • Για την τράπεζα Πειραιώς, ο οίκος επισημαίνει ότι η αξιολόγηση αντανακλά την ιδιαίτερα αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και το μεγάλο βάρος των NPEs. Επίσης, αντανακλά το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης λόγω της αύξησης των καταθέσεων ενώ το χρηματοοικονομικό της προφίλ εξαρτάται επίσης από το ιδιαίτερα ευμετάβλητο λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Ο στόχος για μείωση των NPEs στο 23% ως τα τέλη του 2021 χαρακτηρίζεται από υψηλά ρίσκα εκτέλεσης.
  • Για την Εθνική, η Fitch επιβεβαιώνει την αξιολόγηση στη βαθμίδα “CCC+”, αναφέροντας ότι αντανακλά την αδύναμη, αν και βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού. . Όπως αναφέρει, η Εθνική τράπεζα ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία απεξαρτήθηκε από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ