ΑΔΜΗΕ: Δόθηκε το “πράσινο φως” για την ενεργειακή τροφοδοσία στη Κρήτη

Η “Αριάδνη Interconnection”, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα την προκήρυξη των διαγωνισμών για την ηλεκτρική Διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος Κρήτης-Αττικής (High Voltage Direct Current – HVDC).

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έλαβε την οριστική απόφαση που έδωσε το “πράσινο φως” στην “Αριάδνη” για την προκήρυξη του έργου με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος ώστε σήμερα να “κυκλοφορήσουν” τα σχετικά τεύχη δημοπράτησης.

Ο ΑΔΜΗΕ για την κατασκευή του έργου έχει καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα όπου από ότι φαίνεται μέσα στα πλαίσια εκείνου θα γίνει η έναρξη του διαγωνισμού, το οποίο προέβλεπε την προκήρυξη έως τα τέλη Μαΐου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έργο να ξεκινήσει έγκαιρα και να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2022, όπως προβλέπει ο Διαχειριστής.
 
Αυτό το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ, με το ίδιο το έργο να αγγίζει σε προϋπολογισμό το 1 δισ. και να είναι μία από τις μεγαλύτερες υποδομές που έχουν γίνει στην Ελλάδα.
 

Για την υλοποίησή του, προβλέπεται η πόντιση μίας διπλής γραμμής μεταφοράς συνεχούς ρεύματος μεταξύ της Κρήτης και της Αττικής, με μήκος περίπου 328 χιλιόμετρα και συνολική ονομαστική ισχύ 1000 MW, το οποίο θα ξεκινά από τα Μέγαρα (Αττική) και θα καταλήγει στην περιοχή της Κορακιάς (Κρήτη). Επίσης, θα κατασκευασθούν μεταξύ άλλων και δύο σταθμοί μετατροπής, στο Λεκανοπέδιο και την Κρήτη αντίστοιχα.

Η ολοκλήρωσή του θα μειώσει δραστικά το περιβαλλοντικό “αποτύπωμα” του νησιού, καταργώντας πλήρως τη χρήση των τοπικών πετρελαϊκών σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού σε ΑΠΕ της Κρήτης. Παράλληλα, η “απεξάρτηση” του νησιού από το πετρέλαιο θα περιορίσει δραστικά και το κόστος ηλεκτροδότησης του νησιού.

Αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των ποσών που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές της χώρας μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού, για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι το ετήσιο όφελος από τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ θα ανέλθει στα 326 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος λειτουργίας της διασύνδεσης (2023) και θα βαίνει αυξανόμενο, φτάνοντας τα 570 εκατ. ευρώ το 2043.

Το έργο αυτό θα ανοίξει πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή διεθνών και ελληνικών επιχειρήσεων του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ