ΗΠΑ εναντίον Huawei: Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Ο χθεσινός αποκλεισμός της Huawei από την Google και τις υπηρεσίες της για τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για μερικούς όμως δεν ήταν παρά το επιστέγασμα των δεκαετών σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές και τις συνεχείς κατηγορίες της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό για κατασκοπία υπέρ της κινεζικής κυβέρνησης. 

Οι ΗΠΑ εδώ και καιρό επιμένουν πως η εταιρεία και ο εξοπλισμός της δεν είναι ασφαλής, ενώ η Huawei έχει ζητήσει από καιρό μια διαδικασία μέσω της οποίας θα μπορούσε να αποδείξει το αντίθετο. Όπως δηλώνει η εταιρεία, τα Ευρωπαϊκή κράτη χρησιμοποιούν μια διαδικασία μετριασμού των κινδύνων και αυτό έχει επιτρέψει και στις δύο πλευρές, Ευρώπη και Huawei, να έχουν μια αγαστή συνεργασία, επωφελή και για τις δύο μεριές. Παρά τις προσπάθειες της Huawei οι ΗΠΑ δεν ασχολούνται καν να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν έχει νόημα. 

Γιατί όμως οι ΗΠΑ δεν δέχονται να ξεκινήσουν μια τέτοια διαδικασία, κάτι που κάνουν για εταιρείες όπως η Nokia και η Erickson, και είναι και αυτό που ζητάει η Huawei  για λογαριασμό της; Όπως δηλώνουν αναλυτές, η έλλειψη αυτής της διαδικασίας είναι που εκθέτει τις ΗΠΑ σε κίνδυνο, όχι η Huawei. Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση και μάλιστα μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών της, εδώ και μια δεκαετία επιμένει πως η Huawei λειτουργεί υπό την σκέπη της Κινεζικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη τεχνολογίας με στόχο να έχει κατασκοπευτικό πλεονέκτημα στις ΗΠΑ. 

Όπως υποστηρίζει η αμερικανική πλευρά, μπορεί αυτή τη στιγμή να μην μπορεί να βρεθεί κάτι που να ενοχοποιεί την Huawei, όμως τα συστήματα της είναι τόσο εξαπλωμένα που μια πιθανή αναβάθμιση από μακριά μπορεί να δώσει στην “απέναντι πλευρά” δυνατότητες παρακολούθησης χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτα. Στην ουσία οι ΗΠΑ δεν κατηγορούν την Huawei για κάτι που έχει κάνει στο παρελθόν ή κάνει ήδη, αλλά για κάτι που μπορεί να κάνει στο μέλλον. “Είναι άλλο πράγμα να εξετάσουμε τα δίκτυα και τα συστήματα της Huawei και κάτι εντελώς διαφορετικό αν το εντάξουμε μέσα στην κινεζική πολιτική εξάπλωσης. Θέλουν να αποκτήσουν γεωπολιτική εξουσία και η Huawei είναι ένας τρόπος να το καταφέρουν” δηλώνει ο Michael Chertoff, πρώην γραμματέας του τομέα εσωτερικής ασφάλειας και νυν επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας του ομίλου Chertoff, ο οποίος αναφέρει επίσης πως ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός της Huawei είναι πολύ πιο πλήρης από αυτόν της Erickson και της Nokia, άρα και πιο δικτυωμένος στο εσωτερικό της χώρας. 

Στον αντίποδα υπάρχουν αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καταδικάζουν την Huawei χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, μόνο και μόνο επειδή θα μπορούσε δυνητικά να κάνει κάτι κακό, ενώ στέκονται και στην “σταυροφορία” που έχει κηρύξει εναντίον της ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος δείχνει να έχει πάρει το θέμα προσωπικά και θέλει να καταστρέψει την εταιρεία. 

Όπως αναφέρει ο διευθυντής ασφαλείας της Huawei στις ΗΠΑ, Andy Purdy, “Νομίζω υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός σχετικά με την άνοδο της Κίνας και κάποιοι ανησυχούν για την εθνική τους ασφάλεια. Όμως όλες αυτές οι κατηγορίες όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν φέρει στο τραπέζι ούτε μια απόδειξη για αυτές τους τις δηλώσεις”. 

Από πολλές απόψεις, ο Purdy έχει δίκιο. Οι επίσημες κατηγορίες της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον της Huawei αφορούν παραβιάσεις των κυρώσεων στο Ιράν και μια υπόθεση εμπορικού απορρήτου η οποία είναι ήδη στον δρόμο της δικαιοσύνης. Καμία από αυτές τις κατηγορίες δεν εκπίπτει στους νόμους για την εθνική ασφάλεια που επικαλείται ο Ντοναλντ Τραμπ. “Οι ισχυρισμοί είναι τελείως υποκριτικοί και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους της” ανέφερε ο Purdy, ο οποίος θύμισε πως δεν ήταν η Huawei που παρακολουθούσε τα τηλέφωνα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση. Επίσης το σκάνδαλο της NSA με τις μαζικές παρακολουθήσεις Αμερικανών πολιτών, δεν ήταν από την Huawei επίσης, αλλά επίσης από την αμερικανική κυβέρνηση. 

Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, ο Chertoff ανέφερε επίσης πως η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία θέση προϋπήρχε της κυβέρνησης Τραμπ, βασίζεται σε μια κοινή αντίληψη των πολιτικών στόχων της χώρας. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ στρέφονται ενάντια στις εταιρείες που θεωρούνται οι “πρωταθλητές” της χώρας” 

Η Huawei βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο των διασταυρούμενων πυρών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα και αποτελεί ένα συγκεντρωτικό παράδειγμα των εμπορικών επιχειρημάτων του Τραμπ. ενδεχομένως αθέμιτες πρακτικές αγοράς, καταγγελίες περί κατασκοπίας και κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και ενσωμάτωση της επιθυμίας της Κίνας για κυριαρχία στη δύση μέσω της τεχνολογίας. Η Huawei υποστηρίζει επίσης ότι η αμερικανική θέση είναι καθαρά οικονομική και προστατευτική. Ο Chertoff δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει ένα οικονομικό στοιχείο στα ζητήματα αυτά, αλλά η ανησυχία για την οικονομική και εθνική ασφάλεια μπορεί γρήγορα να συγχωνευθεί όταν πρόκειται για εξοπλισμό υποδομής.

“Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η Huawei έχει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς στον εξοπλισμό 5G και μεγάλο μέρος αυτού του εξοπλισμού αναβαθμίζεται πολύ πιο εύκολα μόνο με περισσότερο εξοπλισμό της Huawei. Ένα κύριο ερώτημα είναι, τι επιπτώσεις έχει αυτό στις άλλες εταιρείες; Πως ενισχύει τον ανταγωνισμό; Η πιθανότητα να γίνει η Huawei μονοπώλιο θα ήταν σχεδόν αυτοκτονικό για μια χώρα, καθώς θα παραδώσει τα κλειδιά της σε μια ξένη κυβέρνηση”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ