ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με το βλέμμα στο μέλλον

Δεν είναι πολλές οι εταιρείες που έχουν καταφέρει να συνδέσουν το όνομα τους με την “χρυσή εποχή της ελληνικής ανάπτυξης”, έχοντας υπάρξει μέρος κάθε σημαντικού έργου που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα.

Είναι ακόμα λιγότερες όμως αυτές που ενώ “χτυπήθηκαν” από την κρίση (ειδικά σε ένα τομέα που ήταν από τους πρώτους που βίωσαν την απότομη επιβράδυνση της χώρας) κατάφεραν με υπομονή και επιμονή να βγουν πιο δυνατές μέσα από εσωτερικές διαδικασίες, πίστη στο επιχειρηματικό τους πλάνο και ανοίγματα σε αγορές και τομείς που θα επέτρεπαν στην εταιρεία να χαράξει μια πορεία προς το μέλλον.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι μια από αυτές τις εταιρείες

Το 1949 ιδρύθηκε η “ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΛΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” (“ΤΕΒ Α.Ε.”) που ήταν εγγεγραμμένη στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων ως Εργοληπτική Επιχείρηση Η’ Τάξης για όλες τις κατηγορίες έργων (Οικοδομικά, Οδοποιίας, Υδραυλικά, Λιμενικά, Ηλεκτρομηχανολογικά και Βιομηχανικά-Ενεργειακά. Το 1977 ιδρύθηκε η “ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ Α.Ε.” που αργότερα μετεξελίχθηκε στην “ΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” (“ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.”).  Η διαδικασία συγκρότησης του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ξεκίνησε το 1998 και ολοκληρώθηκε το 2002 με την απορρόφηση των κατασκευαστικών κλάδων των εταιρειών “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.” και “ΤΕΒ Α.Ε.” από την “ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.” και στη συνέχεια με τη συγχώνευση των “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.” και “ΤΕΒ Α.Ε.”. Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας προέκυψε η μητρική εταιρεία του Ομίλου “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ Α.Ε.”, η οποία το 2008 άλλαξε την επωνυμία της σε “ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” και τον διακριτικό της τίτλο σε “ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.”.

ELLAKTOR

Στο πλαίσιο της ταχύρρυθμης ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και της τάσης συγχωνεύσεων και εξαγορών που επικράτησε προκειμένου να προκύψουν ισχυρότεροι Όμιλοι Υποδομών, ικανοί να ανταποκριθούν οικονομικά και τεχνικά στις υψηλές απαιτήσεις δημιουργίας νέων υποδομών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, στον όμιλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εντάχθηκαν σταδιακά μέσω συγχωνεύσεων ή και εξαγορών διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες, με κυριότερες τις “ΤΟΜΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ“, “ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε.” και “ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.”.

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Όμιλος εκκινεί τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του, επεκτεινόμενος πέρα από τη μέχρι τότε αμιγώς κατασκευαστική του δραστηριότητα, σε τομείς όπως η ανάπτυξη ακινήτων, οι παραχωρήσεις, η διαχείριση απορριμμάτων και τα αιολικά πάρκα, με την ίδρυση, την εξαγορά ή την απορρόφηση αντίστοιχων εταιρειών (ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., REDS A.E. και ΕΛ.ΤΕΧ. ΆΝΕΜΟΣ Α.Ε.).

Την ίδια περίοδο ξεκινά και η επέκταση εκτός των ελληνικών συνόρων με ίδρυση θυγατρικών και υποκαταστημάτων σε χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Σήμερα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ο μεγαλύτερος όμιλος υποδομών στην Ελλάδα κι ένας εκ των κορυφαίων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με πολυσχιδείς δραστηριότητες που  περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις κατασκευές, τις παραχωρήσεις, τη διαχείριση απορριμμάτων, την αιολική ενέργεια και την ανάπτυξη ακινήτων. Με γεωγραφική παρουσία σε 30 χώρες και σχεδόν 7.500 άμεσα απασχολούμενους και συνεργάτες, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατατάσσεται 81η μεταξύ των 100 μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων παγκοσμίως (Global Powers of Construction 2017, Deloitte).

ellaktor-KIFISIAS, ATTIKI ODOS, APR 2007-JAN2008

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που εξελέγη από τους μετόχους τον Ιούλιο του 2018, με Πρόεδρο τον Γιώργο Προβόπουλο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση, αντανακλά την πλήρη δέσμευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση και στην υλοποίηση μίας σειράς μεταρρυθμίσεων που προβλέπουν την ενίσχυση των Ομιλικών λειτουργιών, την αναδιοργάνωση του Ομίλου για την επίτευξη συνεργειών και την αναδιάρθρωση της εταιρικής δομής, προκειμένου ο Όμιλος να είναι καλύτερα τοποθετημένος έναντι των σύγχρονων δεδομένων.

Κύρια σημεία του μέλλοντος για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι τα Έργα Παραχωρήσεων, το Περιβάλλον και η επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον τομέα των παραχωρήσεων και η πρώτη που ανέλαβε σχετικές συμβάσεις ήδη από τη δεκαετία του ’90. Στο χαρτοφυλάκιό της συμπεριλαμβάνονται οι κυριότεροι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας, καθώς η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ κατέχει πλειοψηφική συμμετοχή στην Αττική Οδό (65,7%) και στον αυτοκινητόδρομο Μορέας (71,67%), ενώ διατηρεί σημαντικά ποσοστά (17-23%) στην Ολυμπία Οδό, στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου. Πρόσφατα, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ανακηρύχτηκε σήμερα “Προτιμητέος Επενδυτής” στο διαγωνισμό για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών, που πραγματοποίησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η ΗΛΕΚΤΩΡ είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες με τεχνογνωσία στον τομέα Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με καθετοποιημένη λειτουργία, δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της Μελέτης, Κατασκευής και Λειτουργίας σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων. Παράλληλα, η ΗΛΕΚΤΩΡ κατέχει σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης του Βιοαερίου που παράγεται στους ΧΥΤΑ, έχοντας να επιδείξει στα επιτεύγματά της τη Μελέτη, Κατασκευή και την επί σειρά ετών Λειτουργία Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής, μεταξύ των οποίων και η μονάδα στον ΧΥΤΑ Φυλής δυναμικότητας 30MW, εκ των μεγαλύτερων παγκοσμίως.

Η ΕΛ. ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ αποτελεί τον κεντρικό βραχίονα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τον 2ο μεγαλύτερο παραγωγό αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Τα αιολικά πάρκα της ΕΛ. ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ βρίσκονται σε όλη την ελληνική επικράτεια, από τη Θράκη έως την Κρήτη και από την Κεφαλλονιά ως τη Λέσβο, αξιοποιώντας το σημαντικό ενεργειακό δυναμικό της χώρας σε ΑΠΕ.

Η ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη, αντικατοπτρίζοντας τη θετική επίδραση του επενδεδυμένου κεφαλαίου, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το επενδυτικό πλάνο της. Πέντε νέα έργα συνολικής εγκατεστημένος ισχύος 195,6 MW σε Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Θράκη και Ιόνια νησιά βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευή, με στόχο να έχουν όλα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2019, ενώ έργα 86 MW είναι έτοιμα προς κατασκευή και 377 MW έργων ΑΠΕ (κυρίως Αιολικά Πάρκα) βρίσκονται σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας.

ellaktor-r

Υπενθυμίζεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συγχώνευσης δι’ απορροφήσεως της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ολοκλήρωση της οποίας τελεί υπό την αίρεση της λήψης των εγκρίσεων που απαιτούνται κατά νόμο από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων εκάστης εκ των συγχωνευόμενων εταιρειών που έχουν  προγραμματιστεί για την προσεχή Τρίτη 21 Μαΐου.

Οι τρεις αυτοί βασικοί αναπτυξιακοί κλάδοι για τον Όμιλο είχαν ισχυρές επιδόσεις το 2018  με τα Αιολικά να εμφανίζουν αύξηση 21,2% στον κύκλο εργασιών, ακολουθούμενα από το Περιβάλλον με αύξηση 12,8% και τις Παραχωρήσεις με αύξηση 7,9%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου επηρεάστηκε ωστόσο από τη μείωση 3,1% στον κύκλο εργασιών της Κατασκευής. Σε ενοποιημένο επίπεδο ομίλου υπήρξε ανάσχεση ζημιών για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ το 2018, καθώς οι ζημιές περιορίστηκαν σε 95,6 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους, από 103 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, ως αποτέλεσμα των αυξημένων μέτρων παρακολούθησης και ελέγχου κυρίως της Κατασκευής σε επίπεδο ρευστότητας, κόστους και ρίσκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την ΑΚΤΩΡ οι ζημιές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το εννεάμηνο του 2018, χωρίς να σχηματιστούν νέες προβλέψεις.

Αναμενόμενα τα ζημιογόνα αποτελέσματα για το σύνολο του 2018, καθώς στο εννεάμηνο του έτους η νέα Διοίκηση Καλλιτσάντση είχε συνειδητά επιλέξει να σχηματίσει μία σειρά από προβλέψεις με αρνητική επίδραση, στο πλαίσιο της πλήρους χαρτογράφησης των δραστηριοτήτων του ομίλου, της αναγνώρισης των ζημιογόνων έργων και της “κάθαρσης” του ισολογισμού. Η μείωση του κύκλου εργασιών της Κατασκευής το 2018 στα 1,4 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ το 2017 αλλά και του ανεκτέλεστου της ΑΚΤΩΡ από 2 δισ. ευρώ το 2017 σε 1,84 δισ. ευρώ σήμερα, καταδεικνύει την απουσία νέων έργων κυρίως στην Ελλάδα καθώς και τις επιπτώσεις από την καθυστέρηση στη δημοπράτηση και στην ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών μεγάλων έργων όπως η Γραμμή 4 του Μετρό, ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, Υποθαλάσσια της Σαλαμίνας, τα Δορυφορικά Διόδια κα.

ANEMOS-ellaktor-wind-power

Όπως σημείωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σχολιάζοντας τα πρόσφατα αποτελέσματα του 2018 “Οι ισχυρές επιδόσεις σε  παραχωρήσεις, Περιβάλλον και Αιολικά αποδεικνύουν πως η στρατηγική μας απόφαση για επικέντρωση και επέκταση σε αυτές τις δραστηριότητες ενέχει θετικές προοπτικές για τον Όμιλο στο μέλλον. Η εστίαση της Διοίκησης στην Κατασκευή παράγει ενθαρρυντικά αποτελέσματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως διαφαίνεται από τη σταθεροποίηση των ζημιών στην ΑΚΤΩΡ στα επίπεδα του εννεαμήνου 2018. Η λειτουργική απόδοση βελτιώνεται κι έχουμε θέσει τις δικλείδες ασφαλείας που θα επιτρέψουν στον Όμιλο να αξιοποιήσει μελλοντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και φυσικά να επιστρέψει στην κερδοφορία. Αναμένουμε πως η συνολική επίδοση του Ομίλου θα βελτιωθεί περαιτέρω μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ”.,

Πριν λίγες ημέρες η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε πως τη θέση του Οικονομικού Διευθυντή στον Όμιλο, αναλαμβάνει από τις 15 Ιουνίου 2019, ο Μάνος Χρηστέας, ενώ ο Αντώνης Χατζηιωάννου, επί 12 χρόνια στέλεχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μεταβατικός Οικονομικός Διευθυντής τους τελευταίους 10 μήνες, θα αναλάβει τη θέση του Αναπληρωτή Οικονομικού Διευθυντή.

Υπενθυμίζεται πως με την έλευση του Μάνου Χρηστέα, ολοκληρώνεται ένας συστηματικός και ενδελεχής κύκλος ενδυνάμωσης της Ομιλικής λειτουργίας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε επίπεδο διευθυντικών στελεχών, που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, με την προσέλκυση από την αγορά αλλά και με την ανάδειξη μέσα από τους κόλπους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, των πλέον ικανών και έμπειρων στελεχών. Ειδικά ως προς την επιλογή του Οικονομικού Διευθυντή, η διαδικασία προέβλεπε μία σειρά από πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, μεταξύ των οποίων η εγχώρια και διεθνής εμπειρία σε δραστηριότητες συγγενικές με αυτές του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως η κατασκευή και οι παραχωρήσεις, καθώς και αποδεδειγμένη επιτυχημένη πορεία σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης. Συνολικά, τους τελευταίους 10 μήνες, η διευθυντική ομάδα των Ομιλικών υπηρεσιών ενισχύθηκε με την πρόσληψη 6 νέων στελεχών που ανέλαβαν καθήκοντα σε σημαντικούς τομείς, που ο Όμιλος είχε δώσει στο παρελθόν μειωμένη βαρύτητα. Συγκεκριμένα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης του νέου Οικονομικού Διευθυντή, από τον Αύγουστο του 2018 έως σήμερα, ο Όμιλος απέκτησε Επιχειρησιακό Διευθυντή, νέο Νομικό Σύμβουλο, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας, Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διευθυντή Πληροφορικής.

ellaktor-sofia

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ