Kaspersky: Τι πρέπει να κάνουν οι χρήστες WhatsApp για να προστατευθούν από τους χάκερς

Συμβουλές για το πώς θα παραμείνουν ασφαλείς οι χρήστες του WhatsApp δίνει η Kaspersky Lab, με αφορμή τις πληροφορίες για επιθέσεις χάκερς που εκμεταλλευόμενοι ευπάθεια της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων εγκατέστησαν εξ αποστάσεως λογισμικό παρακολούθησης σε κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, οι διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες, δείχνουν ότι ένας εισβολέας μπορεί να εκτελέσει δικό του κώδικα μέσα στην εφαρμογή WhatsApp, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα δεδομένων, που είναι αποθηκευμένα στη μνήμη της συσκευής, όπως το αρχείο αλληλογραφίας, η κάμερα και το μικρόφωνο.

“Οι τελευταίες πληροφορίες μας βοήθησαν να κατανοήσουμε ότι οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν διάφορες ευπάθειες, όπως την zero-day, για να επιτίθενται σε λειτουργικά συστήματα iOS. Οι επιθέσεις ήταν πολύπλοκες και διαφόρων επιπέδων, επιτρέποντας έτσι σε έναν εισβολέα να αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή, μέσω του WhatsApp, εγκαθιστώντας μια εφαρμογή spyware σε αυτήν. Οι ευπάθειες τέτοιου χαρακτήρα συγκαταλέγονται στις εξαιρετικά επικίνδυνες, δεδομένου ότι χρησιμοποιήθηκαν και στο Android λογισμικό και στο iOS”, δήλωσε ο Victor Chebyshen, ειδικός στα θέματα anti-malware της Kaspersky Lab.

“Προτείνουμε στους χρήστες να αναζητήσουν πιθανά updates της εφαρμογής και να τα εγκαταστήσουν το συντομότερο δυνατό. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατεύσετε τη συσκευή σας και να μπλοκάρετε τις ευπάθειες και τα malware που είχε η εφαρμογή”, πρόσθεσε.

Τα βήματα

Ειδικότερα, η εταιρεία συμβουλεύει τους χρήστες να ελέγξουν πρώτα αν η εφαρμογή WhatsApp είναι ανανεωμένη, ενώ δίνει πληροφορίες για τις εκδόσεις που δεν είναι ανανεωμένες και ανήκουν στην ομάδα των ευπαθών στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://m.facebook.com/security/advisories/cve-2019-3568.

Στη συνέχεια τους καλεί να εγκαταστήσουν μία λύση ασφαλείας για κινητά, όπως το Kaspersky Mobile Antivirus: AppLock & Web Security, για να είναι συνεχώς ενήμεροι εάν η συσκευή τους είναι ασφαλής. Στην περίπτωση που υπάρχει κάποιο malware ήδη στην συσκευή, θα ειδοποιηθούν από την εφαρμογή.

Σύμφωνα με την Kaspersky Lab, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις στις οποίες το Antivirus δεν μπορεί να αφαιρέσει τα μολυσμένα αρχεία από μία συσκευή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως τονίζει, είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί ένα hardware reset και επαναφορά της συσκευής στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αμέσως μετά, πρέπει να εγκατασταθεί ξανά η λύση ασφαλεία που χρησιμοποιούνταν και να ελεγχθεί εάν τα μολυσμένα αρχεία έχουν αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ