Ο Τραμπ ετοιμάζεται να κλείσει την πόρτα της αμερικανικής αγοράς στη Huawei

Την πόρτα της εξόδου από την αμερικανική αγορά ετοιμάζεται να δείξει στον κινεζικό κολοσσό Huawei ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αναμένεται εντός της εβδομάδας να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από ξένους προμηθευτές που εγείρουν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με τρεις αμερικανικούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Το διάταγμα, όπως ανέφεραν οι πηγές, αν και δεν θα κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες ή εταιρείες, ουσιαστικά οδηγεί στον αποκλεισμό της Huawei από την αγορά των ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει κατηγορήσει πολλάκις την κινεζική εταιρεία για στενές σχέσεις με το Πεκίνο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο εξοπλισμός της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία, κάτι που η εταιρεία αρνείται μετ’ επιτάσεως.

Υπενθυμίζεται ότι με νομοσχέδιο που υπογράφηκε το περασμένο καλοκαίρι, ο Τραμπ έχει ήδη απαγορεύσει στις κρατικές εταιρείες να χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei, όπως και της επίσης κινεζικής ZTE Corp.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του Reuters, το εκτελεστικό διάταγμα βρίσκεται υπό εξέταση περισσότερο από ένα χρόνο και η υπογραφή του έχει αναβληθεί επανειλημμένως, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί και πάλι, όπως τόνισαν.

Το διάταγμα θα επικαλείται τον νόμο International Emergency Economic Powers Act, ο οποίος δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο την εξουσία να παρεμβαίνει στα του εμπορίου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που απειλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε περίπτωση, πάντως, που το εκτελεστικό διάταγμα υπογραφή αυτή τη φορά εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, σε μια περίοδο μάλιστα που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου κλιμακώνουν τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες αμφότερες οι κυβερνήσεις των δύο χωρών προχώρησαν σε αυξήσεις δασμών σε προϊόντα που εισάγουν η μία από την άλλη, καθώς καταγράφηκε οπισθοχώρηση στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ από πέρυσι έχει εξαπολύσει πόλεμο κατά της Huawei, ασκώντας μάλιστα ισχυρές πιέσεις και στους συμμάχους των ΗΠΑ να αποκλείσουν τον κινεζικό κολοσσό από την κατασκευή έργων 5G, επικαλούμενος πάντα τον κίνδυνο κατασκοπείας που ενέχει η χρήση εξοπλισμού της εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, το περασμένο καλοκαίρι η Αυστραλία απαγόρευσε και αυτή στις Huawei και ZTE να παρέχουν εξοπλισμό τεχνολογίας 5G στη χώρα, επικαλούμενη επίσης λόγους εθνικής ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ