Ριχάρδος Λαμπίρης: Με την Ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα ενισχυθεί ο ρόλος της χώρας ως ενεργειακός κόμβος

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης, μιλώντας στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο τόνισε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας από την επιτυχή ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. “Αυτή η συναλλαγή ήταν win-win τόσο για την εταιρεία όσο για τους επενδυτές αλλά και για την ίδια τη χώρα.

Τα νέα δυνατά σημεία του ΔΕΣΦΑ θα ενισχύσουν τον ρόλο και τη θέση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή αλλά και θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της σταθερότητας του συστήματος”, τόνισε ο κος Λαμπίρης στο Συμπόσιο το οποίο διοργανώθηκε από την ελληνική δεξαμενή για την ενεργειακή οικονομία (ΗΑΕΕ). Η μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ σε “ηγέτες” της αγοράς όπως είναι οι Snam SpA, Enagàs International SLU καθώς και η Fluxys S.A. καταδεικνύει το πόσο ελκυστική είναι η συγκεκριμένη επένδυση. Τονίστηκε πως οι επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας μπαίνουν σε νέες βάσεις και τοποθετούνται τα θεμέλια για να καταστεί η Ελλάδα ο ευρωπαϊκός κόμβος φυσικού αερίου. “Πιστεύουμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις, στο μέτρο του δυνατού, πρέπει να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την καινοτομία”, είπε χαρακτηριστικά ο κος Λαμπίρης.

Να θυμίσουμε πως η συγκεκριμένη επένδυση ολοκληρώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους με τη μεταβίβαση της συμμετοχής στην SENFLUGA Energy συνολικού ποσού 535 εκατομμυρίων ευρώ κατόπιν διαδικασίας υποβολής προσφορών σε ιδιαίτερα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ο κος Λαμπίρης αναφέρθηκε και στον “εξαντλημένο υπόγειο” φυσικού αερίου το οποίο βρίσκεται νότια της Καβάλας έργο το οποίο θα απασχολήσει επενδυτικά το ΤΑΙΠΕΔ στο εγγύς μέλλον. “Το έργο της νότιας Καβάλας λόγω της γεωλογίας, του μεγέθους και της εγγύτητάς του στον νότιο αγωγό της υπάρχουσας υποδομής αλλά και της μοναδικότητάς της στην Ελλάδα, θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού στην ελληνική αγορά και θα βελτιώσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των προμηθευτών φυσικού αερίου”, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ