Σε κρίσιμη καμπή η Creta Farms

Σε κρίσιμη καμπή, ίσως την πιο κρίσιμη στην ιστορία της, βρίσκεται η κρητική αλλαντοβιομηχανία Creta Farms, που από την προηγούμενη εβδομάδα έχει βρεθεί στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση της οικονομικής έκθεσης για τη χρήση 2018 και την επιστολή του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, ενός εκ των δύο βασικών μετόχων της εισηγμένης, ότι η εταιρεία του “οφείλει” 11,6 εκατ. ευρώ.

Κίνηση που πυροδότησε ένα ντόμινο εξελίξεων και οδήγησε στην κινητοποίηση των ελεγκτικών αρχών, την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εισηγμένης στο ταμπλό και στην απομάκρυνση του Κ. Δομαζάκη από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες αποφάσισαν να μεταφέρουν τα δάνεια της εταιρείας, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Τη θρυαλλίδα για τις ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην εταιρεία αποτέλεσε η σημείωση στην οικονομική έκθεση της Creta Farms για τη χρήση 2018 ότι στις 2 Απριλίου ο Κ. Δομαζάκης απέστειλε επιστολή προς τον ορκωτό ελεγκτή με την οποία ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την εταιρεία με κεφάλαια ύψος 11,6 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2005-2006.

Σημείωση που οδήγησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αποφασίσει την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εισηγμένης έως ότου ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ειδικού ελέγχου από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο.

Η κίνηση αυτή φέρεται να οδήγησε τις τράπεζες να μεταφέρουν τα δάνεια της εταιρείας από την κατηγορία των ενήμερων σε αυτή των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, λόγω ενδείξεων αμφίβολης είσπραξης. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει υψηλό δανεισμό, ενώ το 19% των μετοχών της εταιρείας είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δανείων συνολικού ύψους 94,82 εκατ. ευρώ που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2018.

Παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει αυτομάτως και καταγγελία των δανείων, θεωρείται ως μια πρώτη σημαντική προειδοποίηση προς τη διοίκηση της εισηγμένης.

Τα παραπάνω ακολούθησε η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου εχθές, παρότι δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση, για αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, ο οποίος κατείχε τη θέση του του αντιπροέδρου και ενός εκ των δύο διευθύνων συμβούλων της εισηγμένης, με τον αδελφό του Μανώλη Δομαζάκη να παραμένει πλέον διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΣ. Τη θέση του αντιπροέδρου φαίνεται ότι ανέλαβε ο Πέτρος Παπαδάκης, που μέχρι πρότινος ήταν μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ