Δημιουργική λογιστική και επιστροφή στο μέλλον

Με κάθε επισημότητα χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μια σειρά μέτρων η οποία όπως είπε έχει σκοπό να βοηθήσει τους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Και έδωσε παροχές, εν είδει έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους, ενώ υποσχέθηκε και άμεση μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. 

Σε ότι έχει να κάνει με τον ΦΠΑ, ας περιμένουμε να κοστολογηθεί πλήρως για να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει στα δημοσιονομικά, καθώς και αν αυτή η μείωση περάσει τελικά στους καταναλωτές και πόση από αυτή θα περάσει. Σίγουρα θα τονώσει την αγορά, όμως έμειναν στην άκρη κάποια μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν λίγο ακόμα και τα οποία θα είχαν ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος, όπως η παράταση του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά.

Την μερίδα του λέοντος των παροχών την πήραν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι η αλήθεια είναι πως αναθάρρησαν με τον μποναμά που θα μπει στις τσέπες τους, όμως δεν είναι βοήθεια και επανόρθωση αυτό κύριε πρωθυπουργέ. 

Αν η κυβέρνηση είχε σκοπό να “επανορθώσει” την αδικία η κυβέρνηση, θα προχωρούσε σε αύξηση της σύνταξης, όχι σε ένα βοήθημα, το οποίο βαφτίστηκε μόνιμο με σκοπό να “εκβιάσει” τους συνταξιούχους να την ξαναψηφίσουν, προκειμένου να μην το χάσουν και του χρόνου. 

Φυσικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες ήταν στην σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσουν την πραγματική οικονομία, έστω και παροδικά να μπορέσει λίγο να πάρει τα πάνω της. 

Όμως δεν ακούστηκε κάτι για τις επιχειρήσεις. Δεν ακούστηκε κάτι για σημαντική μείωση της φορολογίας που έχει γονατίσει τις επιχειρήσεις. Δεν ακούστηκε κάτι για την τόνωση της παραγωγής. Για την ενίσχυση των εξαγωγών. Για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Δεν ακούστηκε κάτι από το στόμα του πρωθυπουργού για μέτρα που θα βοηθήσουν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με αμοιβές ικανοποιητικές που θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να ζήσουν αξιοπρεπώς σε ένα υγιές περιβάλλον. Δεν ακούστηκε κάτι για το αφορολόγητο. Ούτε για τον ΕΝΦΙΑ επίσης. 

Ούτε καν η υπόσχεση μέτρων. 

Ακούστηκε όμως η δημιουργική λογιστική. Θα βάλουμε σε ένα ταμείο 5,5 δισ. ευρώ σαν εγγύηση για να μπορέσουμε να καλύψουμε την περίπτωση που δεν καταφέρουμε να έχουμε πλεόνασμα 3,5% όπως έχει δεσμευτεί η χώρα. Κι εκεί είναι το μεγάλο “ντεσού” της χθεσινής ανακοίνωσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι σταδιακά να “αθετήσει” την υπόσχεση της προς τους δανειστές. Κάτι που θα βλάψει το κλίμα μαζί τους, καθώς η σταθερότητα στις δεσμεύσεις είναι προαπαιτούμενο για μια σταθερή οικονομία και την προσέλκυση επενδύσεων. 

Και αυτό είναι ίσως κάτι που θα το “πληρώσει” με κάποιο τρόπο η χώρα στο (άμεσο;) μέλλον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ