Με μαζική απεργία θα “γιορτάσουν” οι οδηγοί της Uber την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο

Μόλις λίγες μέρες πριν την θριαμβευτική είσοδο της Uber στο ταμπλό της Wall Street, χιλιάδες οδηγοί της σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια σειρά κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας απαιτώντας καλύτερες αμοιβές και μεταχείριση από την εταιρεία. Ωστόσο η εταιρεία πιστεύει πως αυτό είναι μόλις η αρχή των προβλημάτων της με τους οδηγούς. 

“Με αυτή την απεργία θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα στις άπληστες εταιρείες που μας χρησιμοποιούν για να πετύχουν τους στόχους τους” είναι το γενικό μήνυμα πίσω από τις κινητοποιήσεις. “Βοηθήστε τους οδηγούς να επιβιώσουν. Φροντίστε μας σαν ανθρώπους”. 

Η απεργία θα πραγματοποιηθεί σήμερα σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, με νέες πόλεις να προστίθενται συνέχεια στην online κοινότητα που έχει δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό. 

Η Uber, που ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια βρίσκεται σε μια πολύ καθοριστική καμπή της ιστορίας της. Ενώ απομένουν ώρες πριν την δημόσια εγγραφή της, τα νούμερα γύρω από την εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο είναι σχετικά μπερδεμένα. Η Uber αναμένεται να εκτιμηθεί πάνω από 80 δισ. δολάρια την μέρα της εισόδου της στην Wall Street, και θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη IPO της ιστορίας πίσω από το Facebook και την Alibaba. Η αύξηση των εσόδων της έχει επιβραδυνθεί πρόσφατα και η εταιρεία είναι εξαιρετικά ασύμφορη, με απώλειες 1,1 δισ. δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019. Στελέχη, ιδρυτές, επενδυτές και εταιρικοί υπάλληλοι θέλουν και θα βγάλουν δισεκατομμύρια από την είσοδο στο ταμπλό, όμως δεκάδες οδηγοί βλέπουν καθημερινά τις αμοιβές τους να μειώνονται. 

Μια έρευνα που πραγματοποίησε η JP Morgan Chase το 2018 για την εταιρεία, δείχνει πως οι πληρωμές των οδηγών είχαν μειωθεί κατά 53% από το 2013, με την εταιρεία να εξηγεί πως αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης οδηγών μερικής απασχόλησης που μπήκαν στην πλατφόρμα της. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πρόβλημα από την ημέρα που θα μπει στο χρηματιστήριο θα μεγεθυνθεί, καθώς η εταιρεία προβλέπει πως θα υπάρξει αύξηση των προσφερόμενων οδηγών, κάτι που θα μειώσει μεσοσταθμικά τις αμοιβές ακόμα περισσότερο. τι έχει σκοπό να κάνει η Uber για να το αποτρέψει; θα ρίξει ακόμα περισσότερο τις αμοιβές για να αποθαρρύνει τους νέους οδηγούς και όσους το κάνουν περιστασιακά, κάτι όμως που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους οδηγούς, τουλάχιστον μέχρι να εξισορροπηθεί η κατάσταση. Αν και όποτε γίνει αυτό φυσικά. 

Αυτή όμως είναι μια κίνηση που δε θα επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, καθώς η “πίτα” δεν πρόκειται να μειωθεί. 

“Οι κινητοποιήσεις ενάντια στην εταιρεία είναι ένα πρώτο μήνυμα ότι οι οδηγοί λένε ‘μέχρι εδώ’. Σε όλο τον κόσμο οι οδηγοί έχουν παρόμοιες απαιτήσεις, να παίρνουμε ένα κανονικό μισθό, να έχουμε λόγο στον τρόπο που λειτουργεί η εταιρεία, να υπάρχει διαφάνεια γύρω από τις αμοιβές μας και τις πολιτικές που μας επηρεάζουν και την αναγνώριση ότι οι οδηγοί είναι εκείνοι που έχτισαν αυτή την εταιρεία. Ελπίζουμε ότι αυτή η παγκόσμια ημέρα δράσης θα αναγκάσει την Uber να δώσει στους οδηγούς της ικανοποιητικές αμοιβές και να οικοδομήσει πιο δίκαιες σχέσεις με τους ανθρώπους που είναι η καρδιά της εταιρείας”.

Από την μεριά της η Uber με δήλωση μέσω εκπροσώπου, αν και αναγνώρισε τα αιτήματα των οδηγών, ζήτησε υπομονή και υποσχέθηκε πως τα πράγματα θα αλλάξουν: “Οι οδηγοί βρίσκονται στο επίκεντρο της υπηρεσίας μας – δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς αυτούς και χιλιάδες άνθρωποι έρχονται να δουλέψουν στην Uber καθημερινά επικεντρώνοντας στο πώς να κάνουν την εμπειρία τους καλύτερη, μέσα και έξω από το δρόμο. Είτε πρόκειται για πιο συνεπή κέρδη, ισχυρότερες ασφαλιστικές καλύψεις ή για τετραετή κάλυψη με πλήρη χρηματοδότηση για τους οδηγούς ή τις οικογένειές τους, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε την εμπειρία για τους οδηγούς μας.”

“Θέλουμε ένα μισθό που θα μας επιτρέπει να ζούμε με αξιοπρέπεια” δήλωσε ένας εκ των διοργανωτών της απεργίας στο Σαν Φρανσίσκο. “Οι περισσότεροι από τους οδηγούς που ζουν στο Σαν Φρανσίσκο αναγκάζονται να εργάζονται τουλάχιστον 70-80 ώρες την εβδομάδα για να επιβιώσουν στην πόλη. Οι αυξήσεις των εξόδων διαβίωσης, η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, η αύξηση των δαπανών για τα τρόφιμα, όλα γίνονται όλο και πιο ακριβά για να ζήσει κανείς εδώ. Πρέπει να δουλεύουμε ολοένα και περισσότερο, να αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας και άγχους, αλλά η Uber δεν ενδιαφέρεται. Αυτό που κάνει η Uber είναι να μειώνει τις αμοιβές των οδηγών”. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ