8 στους 10 φορολογούμενους δεν έχουν ουσιαστικό όφελος από τις 120 δόσεις

Μπορεί η χθεσινή κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις να χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση σαν τεράστιας σημασίας και να αποτελεί ένα από τα βασικά της όπλα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, όμως η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Πραγματικά ωφελημένοι από την ρύθμιση των 120 δόσεων είναι όσοι έχουν μεγάλα χρέη, καθώς οι 8 στους 10 οφειλέτες, οι οποίοι χρωστάνε ποσά έως 1.500 ευρώ, δεν θα δουν ποτέ το πλήρες εύρος των 120 δόσεων αφού η ελάχιστη δόση των 30 ευρώ, περιορίζει τον αριθμό των προσφερόμενων δόσεων. 

Οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, δε α μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, καθώς ακόμα και στην περίπτωση που το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και μπαίνουν απευθείας στη ρύθμιση, η ελάχιστη μηνιαία δόση των 30 ευρώ που ορίστηκε λειτουργεί ως «κόφτης» στη διαμόρφωση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης της οφειλής. Για παράδειγμα φορολογούμενος που χρωστά 1.500 ευρώ στην Εφορία και το δηλωθέν εισόδημά του ανέρχεται σε 8.000 ευρώ θα μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του σε 50 μηνιαίες δόσεις και όχι σε 120 λόγω της ελάχιστης δόσης των 30 ευρώ (30 x 50 = 1.500). Άλλος φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και οφειλή 900 ευρώ θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του στην Εφορία σε 30 μηνιαίες δόσεις των 30 ευρώ η κάθε μία.

Ακόμα λιγότερα οφέλη θα έχουν οι περίπου 2,2 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν οφειλές στην εφορία έως 550 ευρώ και οι οποίοι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορέσουν να επεκτείνουν την αποπληρωμή των οφειλών τους στους 18 μήνες, από 12 που είναι αυτή τη στιγμή.

Θέμα έχει επίσης προκύψει και με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν τις οφειλές τους σε 18 μήνες και δεν θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν το εύρος των πολλών δόσεων που δίνει το νέο νομοσχέδιο. 

Μεγαλύτεροι ωφελημένοι του νέου νομοσχεδίου ειναι όσοι έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε πληρωμή μεγάλου μέρους των υποχρεώσεων τους και να βάλουν το υπόλοιπο σε ρύθμιση, καθώς σε αυτή την περίπτωση μπορεί να επιτύχουν κούρεμα των προσαυξήσεων το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 90%. Οι πιο συμφέρουσες προτάσεις για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση του νέου νομοσχεδίου είναι:

  •  Για να εξασφαλίσει κάποιος κούρεμα 90% των προσαυξήσεων, θα πρέπει το σύστημα να του βγάζει 120 δόσεις και ο οφειλέτης να επιλέξει να πληρώσει σε μόλις 12 δόσεις.
  • Για να κουρευτούν οι προσαυξήσεις κατά 85% θα πρέπει το σύστημα να βγάζει 120 δόσεις και ο οφειλέτης να επιλέξει τις 24 δόσεις. Αν μάλιστα το σύστημα βγάζει 60 δόσεις, τότε οι οφειλές θα πρέπει να τακτοποιηθούν το πολύ σε 12 δόσεις (δηλαδή όσες προσφέρει και η πάγια ρύθμιση) για να διαγραφεί το 85% των προσαυξήσεων.
  • Για κούρεμα 75% των προσαυξήσεων, πρέπει το σύστημα να βγάζει 120 δόσεις και ο οφειλέτης να πληρώσει τελικώς σε 36 δόσεις. Ο κανόνας λέει ότι μείωση των προσαυξήσεων κατά 75% δίδεται μόνο σε όποιον απαρνηθεί το 70% των δόσεων που του προσφέρει το σύστημα. Αν λοιπόν οφειλέτης δικαιούται 36 δόσεις, τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει για να διαγραφούν τα 3/4 των προσαυξήσεων; Προφανώς να πληρώσει όλο το χρέος σε μόλις 9 δόσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ