To ΔΝΤ προειδοποιεί, η τεχνολογία κάνει κακό στην ισότητα!

Μπορεί η τεχνολογία να θεωρείται και τις περισσότερες φορές να είναι δίκαια και ισότιμη και να επιτρέπει γρήγορες και σαρωτικές αλλαγές στην καθημερινότητα, όμως μερικά πράγματα δείχνει να τα επιδεινώνει αντί να τα βελτιώνει και ένα από αυτά είναι οι διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα. Πιο συγκεκριμένα, όσο η τεχνολογία προχωράει τόσο δημιουργεί μεγαλύτερα κενά στις ευκαιρίες εργασίας. Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει φέρει τις γυναίκες σε μειονεκτική θέση καθώς κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να χάσουν τις δουλειές τους λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας. 

Πάνω από 26 εκατομμύρια γυναίκες στις αναπτυγμένες χώρες μπορεί να βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας καθώς οι δουλειές τους θα αντικατασταθούν από την τεχνολογία μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, αν η τεχνολογία συνεχίσει να αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό που γίνεται και σήμερα, όπως δείχνει η μελέτη του ΔΝΤ. Πιο συγκεκριμένα το 11% του γυναικείου εργατικού πληθυσμού διατρέχει πολύ μεγάλο κίνδυνο να χάσει τη δουλειά του, έναντι 9% των ανδρών συναδέλφων τους, διαφορά που μπορεί να διευρυνθεί αν το χάσμα των αποδοχών. Η ανισότητα που παρατηρείται στην έκθεση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επαγγελματικές κατηγοριοποιήσεις, οι οποίες καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες έχουν δυσανάλογα μεγαλύτερη παρουσία σε ρόλους χαμηλής ειδίκευσης, γραμματείας και πωλήσεων, οι οποίες είναι δουλειές ρουτίνας και συνεπώς επιρρεπείς στην αυτοματοποίηση. Αυτό είναι αποτέλεσμα και της ”επιλογής” των γυναικών που επιλέγουν ορισμένα επαγγέλματα, ανέφερε η έκθεση.

“Βρίσκουμε ότι οι γυναίκες εκτελούν, κατά μέσο όρο, περισσότερες επαναλαμβανόμενες εργασίες ρουτίνας από ότι οι άνδρες σε όλους τους τομείς και τα επαγγέλματα, εργασίες που είναι πιο εύκολο να αυτοματοποιηθούν και αυτές θα είναι που θα αντιμετωπίσουν πρώτα τον κίνδυνο της απώλειας της θέσης εργασίας” αναφέρει η έκθεση. “Επιπλέον, οι γυναίκες εκτελούν λιγότερα καθήκοντα που απαιτούν αναλυτική συμβολή ή αφηρημένη σκέψη (πχ. δεξιότητες πληροφορικής) όπου η τεχνολογική αλλαγή μπορεί να συμπληρώνει τις ανθρώπινες δεξιότητες και να βελτιώνει την παραγωγικότητα της εργασίας”.

Οι ερευνητές του ΔΝΤ ανέπτυξαν ένα δείκτη ”ρουτίνας έντασης εργασιών” (RTI) για να μετρήσουν τη λεγόμενη συνηθισμένη πολυπλοκότητα των διαφόρων επαγγελμάτων και έπειτα τον ανέλυσαν από τη συμμετοχή του φύλου για κάθε ρόλο. Κατά μέσο όρο, ο δείκτης RTI ήταν 13% υψηλότερος για τις εργαζόμενες γυναίκες από τους άνδρες, λόγω ”των γυναικών που συνήθως εκτελούν λιγότερα καθήκοντα που απαιτούν αναλυτικές και διαπροσωπικές δεξιότητες ή σωματική εργασία”, ανέφερε η έκθεση. Ο δείκτης των αποτελεσμάτων ψστόσο, δεν ήταν ομοιόμορφος. Το χάσμα συσχέτισης των φύλων ήταν πολύ χαμηλότερο στην Κεντρική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία, ενώ ήταν από τα υψηλότερα στην Ιαπωνία , τη Σλοβακία, τη Σιγκαπούρη και την Εσθονία. Το ΔΝΤ ανέφερε ότι ήταν αυτές οι διαφορές είναι πιθανώς ”ενδεικτικό των θέσεων των χωρών στην πορεία τους προς την αυτοματοποίησης”, καθώς και οι μακροχρόνιες προκαταλήψεις απέναντι στα φύλα. 

Επίσης, η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι πιο ηλικιωμένες και λιγότερο μορφωμένες γυναίκες έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν την εργασία τους λόγω αυτοματοποίησης, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες δεκαετίες έχουν οδηγήσει περισσότερες νεαρές γυναίκες να απομακρυνθούν από “παραδοσιακά¨επαγγέλματα και τα επαγγέλματα με χαμηλή ειδίκευση, σε υψηλές θέσεις εργασίας και επαγγελματικές υπηρεσίες. “Οι γυναίκες επιλέγουν όλο και περισσότερο θέσεις που έχουν αντοχή στην αυτοματοποίηση και βρίσκονται πιο κοντά στις ανθρώπινες επαφές” διαπιστώνει η έκθεση. “Η αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους λόγω αυτοματοποίησης σχεδόν εξαφανίζεται τόσο όσο η ηλικίες στο δείγμα μειώνονται, όσο και ανάμεσα σε εργαζόμενους που έχουν την ίδια εργασία ρουτίνας, ανεξαρτήτων φύλου”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ