Η Amazon ανοίγει στο Ισραήλ!

Μπορεί τελικά η Amazon να μην έρχεται (τουλάχιστον όχι άμεσα) στην χώρα μας, όμως σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες, ο αμερικανικός κολοσσός είναι έτοιμος να ανοίξει ηλεκτρονικό κατάστημα στο Ισραήλ, καθώς όπως διέρρευσε έχει ήδη καλέσει τις Ισραηλινές εταιρείες να εγγραφούν για “τοπική παράδοση”. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μερικούς μήνες μόνο μετά τις φήμες ότι ο κολοσσός του λιανεμπορίου δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το Ισραήλ και το άνοιγμα online καταστήματος στη χώρα. Χθες βράδυ, αρκετοί Ισραηλινοί προμηθευτές έλαβαν επιστολή από την Amazon για να ενημερώσει πως μπορούν να προσθέσουν παράδοση στους πελάτες της χώρας υπό τον τίτλο “τοπική παράδοση”. Μέχρι τώρα η Amazon απαιτούσε από τους προμηθευτές του Ισραήλ η παράδοση να γίνεται μέχρι το πολύ πέντε εργάσιμων ημερών από την παραγγελία, ενώ είχε προσθέσει το Ισραήλ στην λίστα για πιθανούς πωλητές μέσω της πλατφόρμας του. 

Ωστόσο μέχρι το βαθμό που έχει γίνει γνωστό, η Amazon δεν σχεδιάζει να ανοίξει σταθμό διαλογής και αποστολής στη χώρα. 

Αντιδρώντας στις εξελίξεις, οι μετοχές των μεγάλων ισραηλινών εταιρειών ακινήτων με χρήση εμπορικών κέντρων της χώρας γνωρίζουν βαριές απώλειες στο χαρτοφυλάκιο τους και εταιρείες όπως οι η Melisron Ltd., η Azrieli Group Ltd και τα Big Shopping Centers (2004) Ltd., πέφτουν στο έχουν έντονα καθοδικές τάσεις στο ταμπλό του Τελ Αβίβ. 

Σύμφωνα με την επιστολή της Amazon, οι προμηθευτές που την έλαβαν, είναι μέρος μιας επιλεγμένης ομάδας πωλητών οι οποίοι θα λάβουν μέρος στο πιλοτικό πρόγραμμα της υπηρεσίας. Η Amazon εξηγεί ότι το πρόγραμμα τοπικής παράδοσης επιτρέπει στους πωλητές να χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς τους στο Amazon.com για να πουλήσουν και να παραδώσουν απευθείας στους πελάτες τους στο Ισραήλ από το απόθεμά τους στο Ισραήλ μέσω της Fulfillment by Merchant.

Η Amazon χρησιμοποιεί αυτή την τακτική κατά την διάρκεια του πρώτου σταδίου της δραστηριότητας της σε μια αγορά. κατόπιν και αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, τότε εξετάζεται το άνοιγμα κέντρων logistics στην χώρα και δίνει το δικαίωμα του Amazon Prime. 

“Η κίνηση της Amazon επιτρέπει σε χιλιάδες προϊόντα που πωλούνται σήμερα στο εξωτερικό να ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ εντοπίζοντας τα εμπορεύματά τους σε αποθήκες που έχουν σχεδιαστεί για το σκοπό που ήδη υπάρχουν στο Ισραήλ (ακόμα δεν είναι οι αποθήκες της Amazon, αλλά οι αποθήκες που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο έτος εν αναμονή της εισόδου της εταιρείας στο Ισραήλ.) Οι τοπικοί κατασκευαστές και οι τοπικές μάρκες μπορούν επίσης να προσφέρουν τα προϊόντα τους στην Amazon σε αυτό το στάδιο, τουλάχιστον μέχερι να υπάρξει αυτόνομο Ισραηλινό Amazon και να παρέχει τιμολόγηση και εμπειρία αγοράς πιο κατάλληλη για τους Ισραηλινούς καταναλωτές που αγοράζουν από την Amazon”, δήλωσε ο Nir Zigdon, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της eCommunity, εγκεκριμένος προμηθευτής της Amazon.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ