Τα Marriott μπαίνουν στις ενοικιάσεις κατοικιών και χτυπάνε την Airbnb

Μέχρι τώρα η Airbnb έχει καταφέρει να διαταράξει για τα καλά τον χώρο των ξενοδοχειακών εμπειριών και να προσφέρει ένα εναλλακτικό μοντέλο μίσθωσης, το οποίο βρήκε τεράστια ανταπόκριση στους καταναλωτές, ενώ έδωσε και την ευκαιρία σε ιδιώτες να “βάλουν χέρι” στην τεράστια τουριστική αγορά προς όφελος τους. Τα ξενοδοχεία έχουν δεχτεί ένα αρκετά ισχυρό πλήγμα και έχουν εναντιωθεί στην Airbnb, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον αθέμιτο ανταγωνισμό από ιδιοκτήτες οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το ασταθές μέχρι πρότινος νομικό πλαίσιο για την φορολογία. 

Τώρα όμως τα πράγματα φαίνονται να αλλάζουν, καθώς ήρθε η σειρά των ξενοδοχείων να μπουν στα χωράφια της Airbnb και να προσφέρουν με την σειρά τους ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στους πελάτες τους. 

Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η μεγάλη διεθνής αλυσίδα ξενοδοχείων Marriott θα είναι η πρώτη αλυσίδα που θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών στις ΗΠΑ, μετά το επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα που εφάρμοσε στην Ευρώπη. Όπως δήλωσαν πηγές εξοικειωμένες με το θέμα, το επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα μίσθωσης της Marriott στην Ευρώπη αναμένεται να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Ο ξενοδοχειακός όμιλος, μαζί με την Hostmaker, μια εταιρεία διαχείρισης κατοικιών με έδρα το Λονδίνο, προσέφερε μέσω της πλατφόρμας 340 ακίνητα στο Παρίσι, τη Ρώμη, τη Λισαβόνα και το Λονδίνο. 

Όπως διαπιστώθηκε από το πιλοτικό πρόγραμμα, οι επισκέπτες των κατοικιών έμεναν σε αυτές πολύ περισσότερο από ότι θα έμεναν σε δωμάτιο ξενοδοχείου, καθώς ήθελαν περισσότερους χώρους, κουζίνα και οικιακές εγκαταστάσεις. Τα σπίτια που έβαλε προς ενοικίαση η Marriott  περιλάμβαναν 24ωρη γραμμή υποστήριξης και check-in στο ξενοδοχείο μέσω του Hostmaker.

H επικείμενη είσοδος της Marriott στα “χωράφια” του Airbnb θα μπορούσαν να θεωρηθούν τόσο καλές όσο και κακές για την Airbnb. Από τη μία πλευρά, η Marriott είναι η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα στον κόσμο, οπότε αν μπει στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο κλάδος αναμένεται να αναδυθεί – κάτι που ωφελεί αρκετά και το Airbnb. 

Ωστόσο, φήμες θέλουν την Airbnb να ετοιμάζεται για δημόσια εγγραφή τον επόμενο χρόνο. Ο αυξημένος ανταγωνισμός σημαίνει τη δυνατότητα μείωσης του μεριδίου αγοράς και αυτό δεν θέλει να το δει κανείς επενδυτής σε μια εταιρεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ