Κέρδη προ φόρων 15,4 εκατ. ευρώ για την Ευρωπαϊκή Πίστη το 2018

Σημαντική αύξηση οικονομικών μεγεθών παρουσίασε το 2018 ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Πίστης, πορεία που σύμφωνα με τη διοίκηση αναμένεται να συνεχιστεί και το τρέχον έτος, όπως καταδεικνύει ήδη το πρώτο τρίμηνο.

Πιο συγκεκριμένα, το 2018, ο Όμιλος Ευρωπαϊκή Πίστη διατήρησε την υψηλή κερδοφορία του, με κέρδη προ φόρων ύψους 15,4 εκατ. ευρώ, ενώ πέτυχε αύξηση των συνολικών του εσόδων κατά 3,8%, στα 202,4 εκατ. ευρώ.

Τα εγγεγραμμένα (μικτά) ασφάλιστρα και συναφή έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,1%, στα 191 εκατ. ευρώ από 183,5 εκατ. ευρώ το 2017, όταν το σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς εμφάνισε αύξηση 1,8%. Η μεγαλύτερη αύξηση διαμορφώθηκε στις ασφαλίσεις του κλάδου Ζωής (+9,4%) και ακολούθησαν οι Λοιποί Κλάδοι Ζημιών (9,0%). Αντίθετα οι ασφαλίσεις Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων, εμφάνισαν μικρή μείωση κατά 1,9%.

Παράλληλα, ο όμιλος σημείωσε αύξηση του Ενεργητικού του κατά 2,9% στα 429,4 εκατ. ευρώ, έναντι 417,5 εκατ. ευρώ της χρήσης 2017, και ισχυροποίηση των Ιδίων Κεφαλαίων κατά 0,4% στα 115,9 εκατ. ευρώ, έναντι 115,4 εκατ. ευρώ της 31ης/12/2017, παρά την κακή πορεία των διεθνών Χρηματιστηρίων.

Σημαντική βελτίωση εμφάνισε και ο Δείκτης Φερεγγυότητας (SCR), που ισχυροποιήθηκε κατά 14,1 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε σε 159,81%, θωρακίζοντας ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της εταιρείας και διασφαλίζοντας το μέλλον των ασφαλισμένων της.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές προβλέψεις, αυξήθηκαν κατά 4,6% στα 285,7 εκατ. ευρώ, έναντι 273,1 εκατ. ευρώ της προηγουμένης χρήσης, ενώ το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ενισχύθηκε στα 333,7 εκατ. ευρώ, έναντι 325,7 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2017.

Τέλος, ο Όμιλος προχώρησε το προηγούμενο έτος στην αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού του, με τις συνολικές θέσεις απασχόλησης να ανέρχονται στις 1.175 από 1.121 την 31η/12/2017.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος κατέχει μερίδιο αγοράς 4,9% με βάση τα συνολικά ασφάλιστρα, το οποίο έχει διπλασιαστεί τα δέκα τελευταία έτη, ενώ παρουσιάζει υψηλή ρευστότητα, γεγονός που του επιτρέπει να έχει μηδενικό δανεισμό, σημαντικά ελεύθερα αποθεματικά και να καταβάλλει άμεσα τις υποχρεώσεις προς τους πελάτες του.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ομίλου, το ΔΣ θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΕΓΑ Ευρωπαϊκή Πίστη στις 21 Μαΐου 2019, τη διανομή μερίσματος ύψους 0,13 ευρώ ανά μετοχή.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018, ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Γεωργακόπουλος, τόνισε: “Το 2018 ο Όμιλος μας ολοκλήρωσε ακόμη μια επιτυχημένη χρονιά σε όλες του τις δραστηριότητες. Ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση του στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά, αποδεικνύοντας την αντοχή και την αποτελεσματικότητά του στη διαχείριση των κινδύνων, καθώς πέρυσι η χώρα μας βίωσε πρωτόγνωρες καταστροφικές πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα και αυξημένα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, αλλά και ένα φτωχό σε αποδόσεις επενδυτικό περιβάλλον.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αποδείξαμε έμπρακτα τη στήριξή μας, το κοινωνικό μας πρόσωπο, με ενέργειες και δράσεις που αντανακλούν τον συνεπή μας χαρακτήρα επί 41 έτη: να είμαστε πάντα δίπλα στους ασφαλισμένους μας και να ανταποκρινόμαστε αμέσως. Οι στρατηγικοί στόχοι μας για το 2019, παραμένουν ευθυγραμμισμένοι με το Όραμα μας. Η ιδιωτική ασφάλιση εμφανίζει σπουδαίες προοπτικές, και λόγω της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου στο σύνολο της Ε.Ε. και λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης των παροχών του Δημόσιου Συστήματος Ασφάλισης”.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Βερζοβίτης, μέλος ΔΣ και γενικός διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, τόνισε: “Το 2018 ο Όμιλός μας ολοκλήρωσε μια ακόμη κερδοφόρα χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση των οικονομικών του μεγεθών. Την τελευταία δεκαετία, έχουμε καταφέρει, μέσα σε ένα πρωτοφανές περιβάλλον αλλεπάλληλων κρίσεων, να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά, με μερίδιο αγοράς 4,9%, το οποίο έχει διπλασιαστεί τα δέκα τελευταία έτη. Παραμένουμε πάντα συνεπείς στις αξίες μας και στο σεβασμό μας προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον, με κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Το 2019, αλλά και στα επόμενα έτη, ο Όμιλος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ