Αυτά είναι τα πιο “χαζά” passwords που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι!

Εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν εύκολα passwords, προκειμένου να μην τα ξεχνάνε εύκολα, κάνοντας την δουλειά όσων θέλουν να κλέψουν τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα, απίστευτα εύκολη, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας (NCSC), της Μεγάλης Βρετανίας. Η μελέτη βοήθησε να αποκαλυφθούν τα κενά στη γνώση του κυβερνοχώρου που θα μπορούσαν να θέσουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο εκμετάλλευσης.

Στην έρευνα αναλύθηκαν τα στοιχεία από λογαριασμούς που είχαν παραβιαστεί, προκειμένου να μελετηθούν οι κωδικοί ασφαλείας που χρησιμοποιούσαν οι χρήστες. Στην κορυφή της λίστας σαν τον κωδικό που χρησιμοποίησαν οι περισσότεροι που είδαν να παραβιάζονται οι λογαριασμοί τους, ήταν το “123456” με 23 εκατομμύρια κωδικούς πρόσβασης. Στην δεύτερη θέση των πιο εύκολα σπασμένων κωδικών το επίσης αριθμητικό “123456789“, ενώ οι υπόλοιποι κωδικοί που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, είναι οι “qwerty“, “password” και “1111111“. 

Το πιο κοινό όνομα που χρησιμοποιήθηκε σαν κωδικός πρόσβασης ήταν το Ashley, ακολουθούμενος από τα Michael, Daniel, Jessica και Charlie. Πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες είχαν επίσης την τιμητική τους, με την “Liverpool” να παίρνει αυτό το άτυπο πρωτάθλημα, ακολουθούμενη από την “Chelsea“, ενώ το “Blink-182” ήταν το πιο διαδεδομένο μουσικό password. 

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν γνωστές λέξεις ή ονόματα ή εύκολες αριθμητικές ακολουθίες, θέτουν τους εαυτούς τους σε μεγάλο κίνδυνο, ανέφερε ο Δρ Ian Levy, τεχνικός διευθυντής του NCSC. “Κανείς δεν πρέπει να προστατεύει ευαίσθητα δεδομένα με κάτι που μπορεί να μαντέψει, όπως το όνομά τους, την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα ή την αγαπημένη μπάντα”. 

Η μελέτη του NCSC διαπίστωσε πως το 42% των χρηστών αναμένεται να χάσει χρήματα για ηλεκτρονική απάτη και μόνο το 15% δήλωσε ότι αισθάνεται ότι έχει την πεποίθηση ότι ήξερε αρκετά για να προστατευθεί ηλεκτρονικά. Διαπίστωσε επίσης ότι λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες χρησιμοποίησαν ένα ξεχωριστό κωδικό, για το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο. Όπως αναφέρει ο Troy Hunt, ο οποίος διαχειρίστηκε την βάση με τους σπασμένους κωδικούς, ένας δύσκολος κωδικός είναι το μόνο πράγμα που μπορούν οι άνθρωποι να ελέγξουν σε σχέση με την ασφάλεια τους στα διαδίκτυο. 

Όπως είπε, μπορεί οι περισσότεροι κωδικοί να είναι εύκολοι για να τους θυμάται κάποιος, αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να είναι τόσο “απλοϊκοί”. Όπως δήλωσε, ένας πολύ ισχυρός κωδικός, είναι τρεις τυχαίες λέξεις στη σειρά, λέξεις που κάποιος μπορεί να θυμάται εύκολα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ