Η CIA κατηγορεί τη Huawei για χρηματοδότηση από το Πεκίνο

Η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ κατηγορεί τη Huawei Technologies πως λαμβάνει χρηματοδότηση από την κινεζική κυβέρνηση, προσθέτοντας μια ακόμη κατηγορία στους ισχυρισμούς της Δύσης που υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία του κινεζικού κολοσσού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπία.

Πιο συγκεκρικένα, η CIA κατηγορεί τη Huawei ότι έλαβε χρηματοδότηση από την Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας της Κίνας, τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και από ένα τρίτο σκέλος του δικτύου πληροφοριών της Κίνας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα.

Νωρίτερα φέτος, η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ είχε μοιραστεί τους ισχυρισμούς της με τα υπόλοιπα μέλη της κοινής ομάδας ανταλλαγής πληροφοριών που έχει συστήσει με τη Βρετανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, που είναι γνωστή και ως “Five Eyes” (Πέντε Μάτια).

Η κινεζική εταιρεία διέψευσε το δημοσίευμα με ανακοίνωσή της, σύμφωνα με την εφημερίδα. “Η Huawei δεν σχολιάζει αβάσιμους ισχυρισμούς, που στηρίζονται σε ανύπαρκτες αποδείξεις από ανώνυμες πηγές”, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας στους Times.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNBC, τόσο η εταιρεία όσο και η CIA αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησαν άμεσα στο αίτημα για σχολιασμό του δημοσιεύματος των Times.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες καμπάνια με στόχο τον αποκλεισμό της Huawei από την κατασκευή των δικτύων 5G στη Δύση, προειδοποιώντας τους εταίρους της ότι ο εξοπλισμός και το λογισμικό του κινεζικού κολοσσού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία.

Με αφορμή τους ισχυρισμούς αυτούς, κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Δύση, κυρίως στις ΗΠΑ, προχώρησαν στη διακοπή των συνεργασιών τους με την κινεζική εταιρεία προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο απώλειας χρηματοδότησης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κάποιοι από τους εταίρους των ΗΠΑ φαίνεται να αγνοούν τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον. Μεταξύ αυτών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αν και αυστηροποιεί τους κανόνες σχετικά με τη συμμετοχή ξένων εταιρειών στην ανάπτυξη δικτύων 5G στην Ευρώπη, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκλείσει καμία εταιρεία, ούτε και τη Huawei, από τα έργα των δικτύων νέας γενιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ