Apple και Qualcomm “έθαψαν το τσεκούρι του πολέμου”!

Σε μια κίνηση που εξέπληξε αρκετούς η μακροχρόνια νομική διαμάχη ανάμεσα σε Apple και Qualcomm έληξε χθες, αφού οι δύο εταιρείες διευθέτησαν τις διαφωνίες τους για την χρήση αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ενώ παράλληλα προχώρησαν και στην υπογραφή 6ετούς συμφωνίας. 

Στο πλαίσιο του διακανονισμού της διαφωνίας τους, η Apple υπέγραψε μια πολυετή σύμβαση προμήθειας ολοκληρωμένων αι συμφώνησε να πραγματοποιήσει μια εφάπαξ πληρωμή στην Qualcomm, το ποσό της οποίας δεν ανακοινώθηκε. Επίσης αυτό που ανακοινώθηκε είναι και το αν η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει και 5G modem για τα κινητά της Apple, κάτι που βγάζει την Huawei από το παιχνίδι της προμήθειας της αμερικανικής εταιρείας με 5G δρομολογητές για τα κινητά της.

Η συμφωνία αδειοδότησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που ισχύει από την 1η Απριλίου, προσφέρει στην Apple προαιρετική διετή παράταση. 

Οι δύο εταιρείες αποφάσισαν από κοινού να σταματήσουν την επίδειξη ισχύος που κρατάει εδώ και 6 χρόνια, ενώ η ρύθμιση των μεταξύ τους διαφορών έχει διεθνή ισχύ, κάτι που σημαίνει πως καταργεί όλες τις διαφορές που έχουν οι δύο εταιρείες συμπεριλαμβανομένων και των απαιτήσεων που αφορούν τρίτους κατασκευαστές που φτιάχνουν εξαρτήματα για την Apple. 

Σύμφωνα με νομικούς αναλυτές, η κίνηση αυτή αν και φάνηκε αιφνιδιαστική, ήταν η σωστή κίνηση και από τις δύο εταιρείες. Όπως επισημάνθηκε, η συμφωνία είναι μια αδιαμφισβήτητη νίκη για την Qualcomm, η οποία θα πάρει ένα σεβαστό ποσό από την Apple, η οποία στην ουσία με αυτή την κίνηση “παραδέχεται” πως ήταν αυτή που έφταιγε για την διαμάχη. Εκτός από την Apple όμως, η συμφωνία έχει και έναν ακόμα ηττημένο, ακόμα και αν αυτός δεν ήταν ανάμεσα στα δύο μέρη, και αυτός δεν είναι άλλος από την Intel, η οποία δεν θα έχει καμία ευκαιρία να πουλήσει τα 5G τσιπάκια της στην Apple και την τεράστια αγορά της. 

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η συμφωνία ανάμεσα στις δύο εταιρείες έγινε κατά κύριο λόγο για το 5G, καθώς αν και όλες σχεδόν οι κορυφαίες έχουν παρουσιάσει την δική τους πρόταση, η Apple έχει μείνει πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα, οπότε θα έπρεπε να κάνει κάτι άμεσα αν δεν ήθελε να μείνει εκτός της 5G κούρσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ