Folli – Follie: O βόθρος του Ελληνικού Χρηματιστήριου

γράφει ο Ανώνυμος Επενδυτής

Μετά και την έντονη ανοδική κίνηση του ΧΑ το πρώτο τρίμηνο του έτους και τη συνέχεια που υπάρχει μέσα στον Απρίλιο η στήλη έγινε δέκτης πολλών ερωτήσεων από τους “άχαρτους” που δεν πρόλαβαν την κίνηση των τραπεζών. Κοινός τόπος των ερωτήσεων είναι αν το timing είναι καλό και τι προεξοφλεί η κίνηση αυτή.

Άποψη της στήλης είναι ότι η κίνηση προεξοφλεί την ηρεμία που θα υπάρξει έως και το 2022, μία ηρεμία που πηγάζει από τις πολύ μικρές αποπληρωμές χρέους, την απόδοση των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων και την προ-εξοφλημένη αλλαγή κυβέρνησης.

Αν αυτά είναι αρκετά για να πείσουν ορισμένους για ένα ράλι διαρκείας και την επιστροφή στις παχιές αγελάδες εναπόκειται στην κρίση τους.

Η δική μας κρίση δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα καθώς η νοοτροπία των κατοίκων της χώρας δεν έχει αλλάξει όπως και η δομή με την οποία χτίστηκαν όλα τα κέντρα και “παράκεντρα” του συστήματος.

Και λυπούμαστε, αλλά είναι αδύνατον να λάβει κανείς στα σοβαρά μία χώρα και τους θεσμούς που την εκπροσωπούν όταν έρχονται στο φως σημεία και τέρατα από τη δικογραφία του σκανδάλου της Folli – Follie. Μία δικογραφία η οποία λιμνάζει, είναι σε γνώση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς επί μήνες και αισίως κοντεύει να συμπληρωθεί ένας χρόνος από το ξέσπασμα του σκανδάλου!

Και μπορεί κάποιοι να ασχολούνται με τις πλασματικές μεταφορές χρημάτων του “κ. Πουτσίδη” εμείς όμως ενδιαφερόμαστε κυρίως για την τύχη των χιλιάδων επενδυτών και ομολογιούχων οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι και παρακολουθούν εμβρόντητοι τις εξελίξεις.

Ακόμα αναμένουμε τι έχουν απογίνει τα κινητά και ακίνητα της οικογένειας των ιδιοκτητών εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας καθώς και την αντίδραση της Fosun. Η σιωπή της οποίας δημιουργεί πλέον όχι αμείλικτα ερωτήματα για την ουσία της υπόθεσης. Η εγχώρια αγορά δυστυχώς δεν μπορεί να ανασάνει και να δει πραγματικούς επενδυτές όσο συμβαίνουν τέτοια γεγονότα τα οποία ουδείς φροντίζει να διαλευκάνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ