Δωδώνη: Πως ένας τοπικός συνεταιρισμός έφτασε στην κορυφή της αγοράς;

Όταν το 1963 μια μικρή εταιρεία παστερίωσης φρέσκου γάλακτος ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής, κανείς δεν περίμενε ότι σχεδόν μισό αιώνα αργότερα αυτός ο μικρός συνεταιρισμός θα είχε μετατραπεί σε μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της Ελλάδας και θα έφτανε να κατέχει το 30% της αγοράς φέτας στη χώρα. 

Συνεχίζοντας την παράδοση που ήθελε το αγελαδινό γάλα που χρησιμοποιεί να προέρχεται από τις μικρές φάρμες της περιοχής, η Δωδώνη έχει πια ένα δίκτυο 5.500 Ελλήνων παραγωγών που δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου και εκτός από αγελαδινό, χρησιμοποιεί 100% ελληνικό κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, στις σύγχρονες εργοστασιακές της μονάδες στα Ιωάννινα, τη Θήβα και τη Λεμεσό της Κύπρου. 

Σχεδόν 7 χρόνια από την στιγμή που η SI Foods απέκτησε το 94% σχεδόν της παραδοσιακής βιομηχανίας, η πορεία της έχει σταθερά ανοδική πορεία, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς. Το 2012 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν 80 εκατ. ευρώ, τα EBITDA αρνητικά, όπως και οι ταμειακές ροές. Φέτος, όπως μας είπε ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, αναπληρωτής CEO της εταιρείας, το 2018 οι πωλήσεις της ΔΩΔΩΝΗ ήταν της τάξης των 130 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση να εκτιμά περαιτέρω ανάπτυξη της τάξης του 3%-5% το τρέχον έτος, που θα προέλθει τόσο από την ελληνική αγορά όσο και από τη διεύρυνση των εξαγωγών.

dodoni-7

Εκτός αυτού, από την αλλαγή διοίκησης και μετά, το εργατικό δυναμικό της εταιρείας έχει διπλασιαστεί, φτάνοντας πια τους 500 εργαζόμενους και όλα αυτά στην καρδιά της μεγάλης κρίσης που χτύπησε τη χώρα και δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην Ελληνική βιομηχανία. Η  εταιρεία επεξεργάζεται ετησίως πάνω από 70.000 τόνους 100% ελληνικού γάλακτος, απορροφώντας σχεδόν όλη τη διαθέσιμη παραγωγή της Ηπείρου. Διαθέτει 9 κατηγορίες γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και παράγει 100 ξεχωριστά προϊόντα, που ξεχωρίζουν για τη γεύση, την ποιότητα και την 100% ελληνική τους ταυτότητα.

Εκτός από την αύξηση των πωλήσεων στην Ελλάδα, η Δωδώνη έχει και έντονο εξαγωγικό αποτύπωμα, με παρουσία παρουσία σε 5 ηπείρους, εξάγοντας προϊόντα σε 52 χώρες του κόσμου και προάγοντας με αυτό τον τρόπο την Ήπειρο και την Ελλάδα στο εξωτερικό, ενώ αποτελεί κορυφαία εταιρεία στην παραγωγή ΠΟΠ φέτας, διατηρώντας τη Νο1 θέση σε πωλήσεις στην Ελλάδα και διαθέτει τη μεγαλύτερη Ζώνη Γάλακτος με μεγάλους αλλά και μικρούς παραγωγούς, με τις υψηλότερες τιμές στην αγορά για τους παραγωγούς.

Το γεγονός όμως πως τα “φτερά” της έχουν ανοιχτεί σε όλο τον κόσμο, αυτό δεν σημαίνει πως ο τόπος καταγωγής της έχει “ξεχαστεί”, καθώς η συμβολή της εταιρίας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ετησίως το 60% του τζίρου της παραμένει στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, ενώ εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς αιμοδότες της περιοχής, καθώς μαζί με τους 500 εργαζόμενους στις μονάδες, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από την περιοχή της Ηπείρου, έμμεσα δίνει δουλειά σε περίπου 2.000 ανθρώπους. 

ΔΩΔΩΝΗ

Η εταιρεία πρόσφατα ολοκλήρωσε το επενδυτικό της πλάνο, βάζοντας 2 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο σε νέα μονάδα στράγγισης που της επιτρέπει να ανεβάσει τον πήχη της ποιότητας στο γιαούρτι και την παραγωγή προϊόντων ποιότητας, ενώ αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα εξασφάλισης πρώτης ύλης υψηλών προδιαγραφών, επενδύει σταθερά πόρους και επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό στην προσπάθεια βελτίωσης της κάθε κτηνοτροφικής μονάδας, με την παροχή επιστημονικής υποστήριξης μέσω προγραμμάτων σε 24ωρη βάση, για την αύξηση της ποιότητας και ποσότητας του γάλακτος, την εφαρμογή προγράμματος διάθεσης υψηλής ποιότητας ζωοτροφών για τη στήριξη της διατροφής του ζωικού κεφαλαίου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως την τελευταία εξαετία η ΔΩΔΩΝΗ αύξησε την ποσότητα του γάλακτος που επεξεργαστεί κατά 20%.

Ταυτόχρονα με την διασφάλιση υψηλής ποιότητας τροφίμων, η Δωδώνη έχει και έντονο κοινωνικό αποτύπωμα και υλοποιεί μία ευρεία γκάμα δράσεων για τα παιδιά, με στόχο να συμβάλλει και εκείνη στη δημιουργία συνθηκών που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητάς τους αλλά και να συντελέσουν σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον, προάγοντας αξίες όπως η  προσφορά, ο εθελοντισμό, η αγάπη, η ομαδικότητα και ο αθλητισμός.

dodoni-8

 Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΩΔΩΝΗ τον Φεβρουάριο του 2016 ανέλαβε την καθημερινή δωρεάν διάθεση φρέσκου γάλακτος σε 3 δημοτικά σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, προσφέροντας συνολικά 27.000 συσκευασίες γάλακτος του μισού λίτρου, ενός προϊόντος  που συμβάλλει στην υγιή σωματική ανάπτυξη και ξεχωρίζει για την υψηλή διατροφική του αξία και ποιότητα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία απαντάει στις ανάγκες 350 παιδιών και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους διευθυντές των τριών σχολείων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ΔΩΔΩΝΗ τα τελευταία χρόνια υλοποιεί δωρεάν προγράμματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών στα παιδιά των εργαζομένων της μέσω της πρωτοβουλίας “Ακαδημία ΔΩΔΩΝΗ”, η οποία δημιουργήθηκε για τη συνεχή επιμόρφωση και εξέλιξη των στελεχών της. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης, η εταιρεία επιβραβεύει σε ετήσια βάση τους αριστούχους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων των Ιωαννίνων μέσω οικονομικής ενίσχυσης.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει επιχορηγήσει πολλαπλές πρωτοβουλίες συλλόγων της Ηπείρου, στηρίζοντας τη συμμετοχή μαθητών σε εκπαιδευτικές εκδρομές, αθλητικές δράσεις και παρέχοντας σε σχολικές μονάδες της περιοχής όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη βέλτιστη της καθημερινότητας των μαθητών.

dodoni_discover_feta

 Τέλος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γάλακτος (1η Ιουνίου), η εταιρεία από το 2016 μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει και διαθέσει περισσότερους από 3 τόνους γάλα για Μη κερδοσκοπικούς Οργανισμούς που φροντίζουν παιδιά, ενώ υλοποιεί αντίστοιχες κοινωνικές δράσεις και με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Παράλληλα, η Ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία έχει διαθέσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια μερίδες και πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια σε φορείς που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει συσσωρεύσει η κρίση, ενώ στηρίζει διαρκώς δράσεις στην  περιοχή της Ηπείρου, ανταποδίδοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη που λαμβάνει καθημερινά από την τοπική κοινωνία.

 Πολύ σημαντική είναι η σύμπραξη  της εταιρείας με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων για τη δημιουργία πάρκου ανακύκλωσης στα Ιωάννινα, καθώς μέσω αυτής αλλά και άλλων περιβαλλοντικών δράσεων που πραγματοποιεί με κάθε ευκαιρία, προάγει και στηρίζει την ύπαρξη ενός καθαρού και ασφαλούς φυσικού περιβάλλοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ