Ο Jeff Bezos προειδοποιεί: Η Amazon θα έχει “αποτυχίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων”

Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ο Jeff Bezos προειδοποιεί ότι η Amazonς “θα έχει περιστασιακά αποτυχίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων” και έφερε σαν παράδειγμα την αποτυχία του Amazon Fire τηλεφώνου, το οποίο αναπτύχθηκε την ίδια περίοδο με το Echo το οποίο θριάμβευσε. 

″Η Amazon θα πειραματίζεται στη σωστή κλίμακα για μια εταιρεία του μεγέθους μας, αν περιστασιακά έχουμε αποτυχίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων”, ανέφερε ο Bezos στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους. ″Θα δουλέψουμε σκληρά για να κάνουμε καλά στοιχήματα, αλλά δεν θα πληρώσουν τελικά όλα τα καλά στοιχήματα”. Καθώς η εταιρεία μεγαλώνει, είπε, είναι λογικό οι αποτυχίες της να είναι μεγαλύτερης κλίμακας, και έφερε σαν παράδειγμα τα Amazon Fire και Amazon Echo. Το κινητό Amazon Fire ήταν αποτυχία και η Amazon διέκοψε την παραγωγή του το 2015 χάνοντας 150 εκατ. δολάρια. 

“Πήραμε την γνώση της αποτυχίας από αυτό το project” δήλωσε ο Jeff Bezos “και την χρησιμοποιήσαμε για να επιταχύνουμε τις προσπάθειες μας για να φτιάξουμε τα Echo και Alexa”

Η ετήσια επιστολή προς τους μετόχους ξεκίνησε να αποστέλλεται το 1997 και συχνά εξετάζεται για “κρυφές” αναφορές και σημάδια για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας. Η φετινή εστίαση ήταν στην αύξηση των πωλήσεων τρίτων με αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι σε σύγκριση με τις πωλήσεις της ίδιας της εταιρείας. “Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε με βεβαιότητα πόσο θα πετύχουν αυτά τα προγράμματα, πόσο μάλλον αν θα πετύχαιναν έτσι και αλλιώς, όμως εμείς βάλαμε σε αυτά όλη την καρδιά μας και την αισιοδοξία μας” ανέφερε ο Bezos. 

Η Amazon σχεδιάζει να αυξήσει την εμβέλειά της σε νέους τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ασφάλιση υγείας, το δορυφορικό Internet και ακόμη και τα καταναλωτικά ρομπότ. Το γράμμα του Bezos φαίνεται να αποτελεί προειδοποίηση ότι δεν θα αποδώσουν όλα αυτά τα μεγάλα στοιχήματα. Στην επιστολή αναφέρονται επίσης τα φυσικά καταστήματα της Amazon, με τον Bezos να γράφει πως η εταιρεία θα έπρεπε να “φανταστεί το αδύνατο”. Τα καταστήματα τα οποία επιτρέπουν στους καταναλωτές να ψωνίσουν και να φύγουν χωρίς να χρησιμοποιούν καθόλου μετρητά και χωρίς να έχουν καμία συναλλαγή με υπαλλήλους της εταιρείας έχουν μέχρι στιγμής κερδίσει το στοίχημα, με τους πελάτες, όπως ανέφερε ο Bezos, να χαρακτηρίζουν την εμπειρία “μαγική”. Ταυτόχρονα ο Bezos προκάλεσε τις υπόλοιπες εταιρείες λιανικής να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό των υπαλλήλων σε 15 δολάρια την ώρα, όπως έχει κάνει η εταιρεία του. ¨Καλύτερα κάντε το 16 δολάρια και ρίξτε μας πίσω το γάντι” προκάλεσε ο Bezos. 

Η εταιρεία αύξησε τους μισθούς της τον περασμένο Νοέμβριο ωφελώντας με αυτό τον τρόπο περισσότερους από 250.000 εργαζόμενους και περίπου 100.000 εποχικά εργαζόμενους. Οι μεγάλοι ανταγωνιστές της εταιρείας στην λιανική φαίνεται πως αποδέχτηκαν εν μέρει την πρόκληση για να ξεκινήσουν να αυξάνουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους με την Target να τον διαμορφώνει σε 13 δολάρια την ώρα, όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η  Walmart να είναι ακόμα στα περσινά επίπεδα με 11 δολάρια την ώρα μεροκάματο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ