Η ΔΕΗ πουλάει ληξιπρόθεσμες οφειλές 300 εκατ. ευρώ σε ξένους επενδυτές

Σε πώληση πακέτου ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος θα προχωρήσει η ΔΕΗ προκειμένου να δανειστεί 200 με 300 εκατ. ευρώ, μια κίνηση που είχε προαναγγείλει πριν από 1,5 περίπου χρόνο ο πρόεδρος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης

Το πακέτο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως για πρώτη φορά η ΔΕΗ προχωράει σε τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων και όχι τρεχουσών οφειλών, θα προωθηθεί προς ξένους επενδυτές οι οποίοι θα λάβουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σαν εγγύηση για την χρηματοδότηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού με το παραπάνω ποσό. Αυτό που θα κερδίσουν οι επενδυτές είναι από το επιτόκιο όπως αυτό διαμορφωθεί, ενώ από την μεριά της η ΔΕΗ θα έχει μετά την απόκτηση του δανείου την απαραίτητη ρευστότητα που χρειάζεται. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα δοθούν ως εγγύηση “ελαφρώνουν” λίγο τον τεράστιο όγκο των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος, οι οποίοι έχουν φτάσει περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ. 

Όπως διευκρίνισε η ΔΕΗ, η πώληση των απλήρωτων λογαριασμών σε ξένους επενδυτές δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει κάτι στην καθημερινότητα αυτών που τους χρωστούν, καθώς η ίδια η επιχείρηση θα εξακολουθήσει να εξασφαλίσει την εξόφληση της. 

Το μόνο σημαντικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ σε αυτό το εγχείρημα είναι να πείσει τους ξένους επενδυτές πως έχει την δυνατότητα να εισπράξει αυτά τα ποσά, έτσι μετά από διεθνή διαγωνισμό η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ανέθεσε την διαχείριση και είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών της στην κοινοπραξία εξειδικευμένων συμβούλων με επικεφαλής την Qualco, η οποία κατάφερε να εισπράξει σε λιγότερο χρόνο μεγαλύτερο ποσό από τα συμφωνηθέντα. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία είχε αναλάβει να διαχειριστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ και η σύμβαση που είχε υπογράψει με τη ΔΕΗ, όριζε ότι θα έφερνε στα ταμεία 240 εκατ. ευρώ σε 24 μήνες. Ωστόσο η κοινοπραξία σε διάστημα 12 μηνών εισέπραξε περίπου 330 εκατ. ευρώ (σε μετρητά) και επιπλέον έκανε διακανονισμούς της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ