ΤτΕ: Αυξημένη η ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά το πρώτο τρίμηνο

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά έδειξαν μεγαλύτερη διάθεση για τη λήψη δανείων το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρότι τα κριτήρια χορήγησης των τραπεζών δεν έχουν αλλάξει, με την τάση να αναμένεται ανοδική και το επόμενο τρίμηνο.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, που αποκαλύπτει ωστόσο ότι η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια που απορρίφθηκαν και στις δύο κατηγορίες, δηλαδή τόσο στα επιχειρηματικά όσο και στα δάνεια των νοικοκυριών, παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το πρώτο τρίμηνο του 2019, η συνολική ζήτηση δανείων από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αυξήθηκε ως ένα βαθμό, κυρίως όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις. Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση της ζήτησης ήταν η αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης των ΜΧΕ για πάγιες επενδύσεις καθώς και για αναχρηματοδότηση/αναδιάρθρωση χρέους.

Το επόμενο τρίμηνο, ωστόσο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, με εξαίρεση τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ, σύμφωνα με την ΤτΕ, παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια γενικά θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2019.

Σχεδόν αμετάβλητοι παρέμειναν και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ, αν και παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση στο περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών για συνήθη δάνεια σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αναλογία, πάντως, των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Παράλληλα, αυξημένη ως ένα βαθμό ήταν τους τρεις πρώτους μήνες του 2019 και η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά, τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια, γεγονός που δεν είχε προβλεφθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια οφείλεται στη βελτίωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας, δεδομένου και του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος από κατοίκους εξωτερικού, ενώ η αύξηση στη ζήτηση καταναλωτικών δανείων οφείλεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης για αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Και γι’ αυτές τις κατηγορίες δανείων, πάντως, το πρώτο τρίμηνο του 2019, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης, παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην προηγούμενη έρευνα της ΤτΕ.

Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, ενώ η ζήτηση αναμένεται να σημειώsει περαιτέρω άνοδο.

Τέλος, σημειώνεται ότι και η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως και στα επιχειρηματικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ