ΕΚΤ: “Κόβει” μια τράπεζα λόγω κεφαλαιακών απαιτήσεων, 4 πέρασαν μόλις και μετά βίας

Μια τράπεζα της ευρωζώνης δεν ανταποκρίνεται στις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2019, ενώ τέσσερις ακόμα πέρασαν οριακά το όριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα αποτελέσματα της άσκησης Supervisory Review and Evaluation Process (SREP).

Η EKT, σύμφωνα με το Reuters, δεν κατονομάζει καμία από τις τράπεζες στην ετήσια παρουσίαση των αποτελεσμάτων της άσκησης, η οποία έδειξε ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι των κεφαλαιακών απαιτήσεων CET-1 (common equity tier-1) στο 10,6% από 10,1% το 2017, στο πλαίσιο της σταδιακής υλοποίηση του αποθέματος ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω απαιτήσεις παρακολουθούνται στενά από τους αναλυτές, καθώς όταν μια τράπεζα δεν ανταποκρίνεται σε αυτές αντιμετωπίζει περιορισμούς σχετικά με τα ποσά που μπορεί να διαθέσει για μερίσματα και μπόνους, ενώ υφίσταται και πιέσεις για άντληση κεφαλαίων.

Ωστόσο, όπως προκύπτει τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι περισσότερες από τις 119 τράπεζες που τελούν υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας, είχαν υψηλότερο δείκτη βασικής επάρκειας (CET-1) από αυτό που απαιτούσαν οι εποπτικές αρχές. Ωστόσο, τέσσερις από τις τράπεζες μόλις και μετά βίας κατόρθωσαν να περάσουν το απαιτούμενο επίπεδο, ενώ μόνο μία “κόπηκε”, καθώς δεν ανταποκρινόταν στις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θα έλθει αντιμέτωπη με περιορισμούς για τα ποσά που μπορεί να διαθέσει σε στελέχη και μετόχους.

Τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν ήδη κεφαλαιακή επάρκεια πάνω από όριο CET-1 και υψηλότερα αποθέματα από αυτά που απαιτεί η ΕΚΤ και οι εθνικές αρχές αντίστοιχα”, ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της άσκησης.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η ιταλική Carige κλήθηκε από την ΕΚΤ να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια, αλλά δεν κατόρθωσε να το πράξει καθώς ο μεγαλύτερος μέτοχός της αποχώρησε την τελευταία στιγμή. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό τη διαχείριση της ΕΚΤ και αναζητά αγοραστή.

Στο πλαίσιο της άσκησης Supervisory Review and Evaluation Process (SREP), η ΕΚΤ χορήγησε επίσης σε τρεις τράπεζες “απαιτήσεις σχετικά με την ποσοτική ρευστότητα SREP”, που σημαίνει πιθανώς ότι πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ