Νέο “χαστούκι” για την Tesla, πτώση 10% λόγω προβλημάτων στις παραδόσεις

Πάνω από 10% απώλειες παρουσίασε η Tesla στο premarket όταν οι επενδυτές της εταιρείας αντέδρασαν αρνητικά στους απογοητευτικούς αριθμούς παράδοσης της εταιρείας, γεγονός που αναμένεται να βλάψει τα κέρδη του πρώτου τριμήνου.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Tesla παρά το γεγονός ότι παρήγαγε 77.100 αυτοκίνητα κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2019, παρέδωσε τελικά 63.000 από αυτά, με του αναλυτές να εκτιμούν ότι οι παραδώσεις θα έπρεπε να κυμανθούν στις 76.000 με βάση την παραγωγή. Η ίδια η εταιρεία με ανακοίνωση της είπε πως τα κέρδη του πρώτου τριμήνου αναμένονται μειωμένα λόγω της μείωσης των παραδόσεων και αρκετών προσαρμογών της τιμής στις οποίες αναγκάστηκε να προχωρήσει. 

Ένα από τα βασικά προβλήματα της Tesla, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές είναι πως εξακολουθεί να έχει πρόβλημα να λειτουργήσει σαν κανονική αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ η ζήτηση έχει αρχίσει να μειώνεται για τα μοντέλα X και S, τα οποία έχουν αρχίσει να “παλιώνουν”, ενώ και η τιμή του Model 3 εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλή. 

Ωστόσο η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει η ετήσια πρόβλεψη της για 360.000 έως 400.000 παραδόσεις οχημάτων για το 2019, γεγονός που θα πρέπει θεωρητικά να καθησυχάσει τους επενδυτές μετά από τις απώλειες αυτού του τριμήνου, αν και η μη επίτευξη των στόχων από την Tesla είναι κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές και στο παρελθόν. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, υπήρχαν άλλα 10.000 οχήματα προς παράδοση τα οποία το κλείσιμο του τριμήνου τα “βρήκε στο δρόμο” προς Κίνα και Ευρώπη  όπου η ζήτηση παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη την τελευταία περίοδο. Όπως ανέφερε η εταιρεία, είναι ιδιαίτερη πρόκληση να πρέπει να εξυπηρετήσει τις πωλήσεις σε όλο τον πλανήτη μόνο από το εργοστάσιο του Σαν Φρανσίσκο και ανυπομονεί να ξεκινήσουν οι εργασίες στο εργοστάσιο της Σαγκάη, το οποίο τουλάχιστον θα καλύψει την Κινεζική ζήτηση. 

Πριν από την αποκάλυψη των προβλέψεων από την εταιρεία, οι αναλυτές περίμεναν πως οι παραδόσεις θα αποτελέσουν την Αχίλλειο πτέρνα της εταιρείας για αυτό το τρίμηνο, καθώς οι αγοραστές των ηλεκτρικών αυτοκίνητων έχασαν κάποιες ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που βοηθούσαν τις πωλήσεις, κάτι που οδήγησε σε πτώση της ζήτησης για την πολυτελή σειρά της εταιρείας 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ