Moody’s: Σταθερά θετικές οι προοπτικές των κυπριακών τραπεζών

Θετικές προοπτικές βλέπει η Moody’s για της κυπριακές τράπεζες στους επόμενους 12 με 18 μήνες, σύμφωνα με την έκθεση που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης, με βασικούς παράγοντες αυτής της αξιολόγησης να είναι ένας συνδυασμός βελτιωμένης χρηματοδότησης και τάσεων στην ρευστότητα με την ταχύτερη μείωση των προβληματικών δανείων και τις πρόσφατες βελτιώσεις στο νομικό πλαίσιο για τις πωλήσεις δανείων.

“Ενώ το συνολικό outlook είναι θετικό και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των κυπριακών τραπεζών αναμένεται να βελτιωθεί με ταχύτερο ρυθμό, θα παραμείνει μεταξύ των πιο αδύναμων στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να διατηρείται ο ψηλός κίνδυνος διάβρωσης του κεφαλαίου και της κερδοφορίας”, αναφέρει ο αντιπρόεδρος και αναλυτής των Moody’s Χρίστος Θεοφίλου.

Αν και τα κεφαλαιακά αποθέματα των κυπριακών τραπεζών έχουν ενισχυθεί έναντι των ρυθμιστικών απαιτήσεων και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα βελτιωθεί με επιταχυνόμενους ρυθμούς, το βάρος των προβληματικών δανείων παραμένει μεγάλο και θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις, τονίζεται. Σύμφωνα με τον οίκο, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη αντισταθμίζεται εν μέρει από το ψηλό δημόσιο χρέος. Τους επόμενους 12 με 18 μήνες αναμένεται ισχυρή οικονομική ανάπτυξη άνω του 3% ετησίως και συνεχιζόμενη πτώση στην ανεργία, στηρίζοντας τις μειώσεις των προβληματικών δανείων.

Ωστόσο, τονίζεται, η οικονομία θα παραμείνει ευάλωτη σε κραδασμούς λόγω του ψηλού χρέους του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος θα περιορίσει επίσης την ανάπτυξη του δανεισμού. Ο κίνδυνος του ενεργητικού θα βελτιωθεί, αλλά θα παραμείνει η βασική πιστωτική αδυναμία των τραπεζών. Η ποιότητα του ενεργητικού θα βελτιωθεί με ταχύτερο ρυθμό, καθώς θα υπάρξει ισχυρή οικονομία και νομοθετικές αλλαγές διευκόλυνσης της μείωσης των προβληματικών δανείων, επίσης μέσω πωλήσεων ή τιτλοποίησης. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθούν ουσιαστικές μειώσεις του συνολικού Αποθέματος των ΜΕΔ που ανήλθαν στο 35% των ακαθάριστων δανείων τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η οργανική μείωση των ΜΕΔ και οι ενδεχόμενες πωλήσεις ΜΕΔ, εάν υλοποιηθούν πλήρως τα επόμενα δύο χρόνια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση του δείκτη ΜΕΔ κάτω από το 20%. Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, τα κεφάλαια και η κερδοφορία των τραπεζών παραμένουν ευάλωτα, αν και τα κεφαλαιακά αποθέματα έχουν ενισχυθεί έναντι των απαιτήσεων. 

Στα μεγάλα “αγκάθια” που καλούνται να εξομαλύνουν οι κυπριακές τράπεζες, είναι το μεγάλο δανειακό υπόλοιπο, το οποία ανέρχεται στο 107% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ και τα εισοδήματα προ προβλέψεων δέχονται ισχυρές πιέσεις από στενότερα περιθώρια, περιορισμένη ανάπτυξη και ευέλικτο κόστος. 

Η χρηματοδότηση των τραπεζών θα επωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη αύξηση των εγχώριων καταθέσεων και τη μειωμένη εξάρτηση τις ξένες καταθέσεις που είναι πιο ευαίσθητες. “Ενώ η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει εύθραυστη, τα αυξημένα επίπεδα ρευστότητας θα παρέχουν μαξιλάρι για την απορρόφηση πιθανών εκροών”, επισημαίνεται. Η έκδοση χρέους για απορρόφηση ζημιών προς το τέλος του έτους θα υποστηρίξει την εμπιστοσύνη των καταθετών.

Η ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίζει τις τράπεζες είναι περιορισμένη. Οι δύο μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες διατηρούν περιουσιακά στοιχεία ισοδύναμα με περίπου το διπλάσιο του ΑΕΠ, καθιστώντας σημαντική στήριξη από την κυβέρνηση ως απίθανη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ