Πως μετατράπηκε ξαφνικά η Ελλάδα σε επενδυτικό “προπύργιο” της Ευρώπης;

Η αλλαγή στην στάση των ξένων προς τη χώρα μας έχει γίνει αισθητή τον τελευταίο καιρό και έχει αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον απευθύνονται οι ερωτήσεις που μας αφορούν. Λόγω επαγγελματικής ιδιότητας έχω συχνά την ευκαιρία νια μιλάω με ξένους επιχειρηματιες και επενδυτές, οι ερωτήσεις των οποίων παρουσιάζουν μια ενδιαφέρουσα χρονική μετατόπιση. 

Στο πρόσφατο παρελθόν, οι ερωτήσεις αφορούσαν το παρελθόν: “τι συνέβη στην Ελλάδα, πως έφτασε μέχρι εδώ τόσο γρήγορα;”, αλλά και το παρόν της χώρας: “τι συμβαίνει στην Ελλάδα, πως είναι ο κόσμος, υπάρχει μέλλον;”. Εδώ και μερικούς μήνες οι ερωτήσεις έχουν σταματήσει να μοιάζουν με αυτές που κάνει κάποιος που μαθαίνει ότι έχει συμβεί κάποιο ατύχημα, και έχουν αρχίσει να μοιάζουν με κανονικές συζητήσεις (δεν είναι “αστείο” πως θεωρούμε περίεργη την κανονικότητα;). Η συζήτηση για την Ελλάδα έχει μετατοπιστεί στις προοπτικές της χώρας, στις ευκαιρίες που παρουσιάζει και τι εικόνα έχει η αγορά μετά από 10 χρόνια κρίσης. 

Την ίδια ακριβώς αίσθηση αφήνει το ρεπορτάζ από την συνάντηση των στελεχών των ελληνικών τραπεζών που συναντήθηκαν με επενδυτές και μεγάλα funds στο ετήσιο συνέδριο European Financial Conference” της Morgan Stanley. Εκεί φάνηκε η “μεγάλη εικόνα” η οποία είναι τελείως διαφορετική από αυτή που επικεντρωνόμαστε στην Ελλάδα. 

Οι ξένοι επενδυτές δεν νοιάζονται για τον Νόμο Κατσέλη και τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ και την καθυστέρηση τς δόσης. Ξέρουν ότι αυτά είναι μικρά προβλήματα τα οποία θα βρουν τη λύση τους ενώ, για να λέμε και την αλήθεια, δεν τους αφορά κιόλας. Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν τον τραπεζικό δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας να ανεβαίνει και μαζί του να ανεβαίνει και ο Γενικός Δείκτης, ενδεικτικό της τάσης που αρχίζει και διαμορφώνεται στην αγορά. 

Βλέπουν τα ελληνικά 10ετή ομόλογα να έχουν επιτυχημένη έκδοση, ενώ το ίδιο συνέβη και με τα ομολογιακά δάνεια που πήραν τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές επιχειρήσεις (βλ. Aegean). Βλέπουν κινήσεις όπως αυτή της Reggeborgh η οποία αυξάνει την συμμετοχή της στην Τέρνα, ενώ βλέπουν και μικρές ή μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. 

Φυσικά βλέπουν και παθογένειες και μέσα σε αυτές είναι η εταιρική διακυβέρνηση των ελληνικών επιχειρήσεων η οποία χρειάζεται τεράστια βελτίωση, ενώ υπάρχει και το “αγκάθι” των NPLs τα οποία έχουν γίνει τροχοπέδη για τις ελληνικές τράπεζες. Ταυτόχρονα όμως βλέπουν τις σημαντικές κινήσεις που έχουν γίνει σε αυτό τον τομέα, οι οποίες μείωσαν τα NPLs κατά 3,2% εξ ου και η “ανάκριση” των στελεχών των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποφασιστικότητα για την συνέχιση του προγράμματος και οι προοπτικές του. 

Για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο, εύκολο τραπεζικό δανεισμό, υψηλές αποδόσεις και κυβερνητική στήριξη. Και όπως φαίνεται τα βρίσκουν όλα αυτά στην Ελλάδα. Το πλαίσιο σταθεροποιείται και η αγορά έχει αρχίσει να κινείται, κάτι που σημαίνει πως οι επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες θα αρχίσουν να προσφέρουν πολύ ελκυστικά πακέτα αποδόσεων στους ξένους επενδυτές. Αν ξεπεράσουν εύκολα και γρήγορα οι τράπεζες τον σκόπελο των NPLs τότε ανοίγει και ο δρόμος προς τον ευκολότερο τραπεζικό δανεισμό, κατεύθυνση στην οποία κινείται και η ΕΚΤ.

Το μόνο που μένει είναι η κυβερνητική στήριξη και εκεί είναι το “μεγάλο όπλο” της χώρας. Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρώπης, ειδικά αυτές που παρουσιάζουν μεγάλος επενδυτικό ενδιαφέρον, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν υπάρχει φόβος να στραφεί σε αντι-ευρωπαίκές πολιτικές. Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να ρισκάρει την ύπαρξη της προκειμένου να διατηρήσει τη χώρα στην Ευρώπη, ενώ και στην αντιπολίτευση δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη η αντι-ευρωπαϊκή πολιτική. Όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν κυβερνήσεις ή ισχυρές αντιπολιτεύσεις που έχουν στραφεί εναντίον της Ευρώπης, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, παρά την έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνουν οι πολίτες για την Ένωση. 

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ξένοι επενδυτές δεν φοβούνται τις εκλογές, ενώ κάποιοι από αυτούς τις περιμένουν μάλιστα με ανυπομονησία, καθώς αν τελικά επιβεβαιωθούν τα γκάλοπ και η Νέα Δημοκρατία είναι η επόμενη κυβέρνηση τότε αναμένουν να ενταθεί η επιχειρηματικότητα στη χώρα, άρα και οι ευκαιρίες για επενδύσεις. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ