Deutsche Bank – Commerzbank: Όταν δυο προβλήματα γίνονται ένα!

του Ανδρέα Κοντογούρη

Προφανώς γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί για την μεγαλύτερη τράπεζα στην Γερμανία την Deutsche Bank η οποία, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει πληρώσει, 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα για τα διάφορα σκάνδαλα που  έχουν δημιουργηθεί από το 2008 και μετά. Η Deutsche Bank απλώς κάνει δουλειές με όλους από Ρώσους ολιγάρχες μέχρι κράτη που βρίσκονται υπό το καθεστώς συγκεκριμένων μέτρων.

Η τελευταία αύξηση κεφαλαίου των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2017 έσωσε τον Γερμανό φορολογούμενο από μία άμεση χρηματοδότηση της τράπεζας από κεφάλαια της  γερμανικής κυβέρνησης.

Οι συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών Deutsche Bank και Commerzbank δεν γίνονται υπό την εποπτεία του υπουργείου οικονομικών, απλά η καγκελαρία θεωρεί σημαντική την διατήρηση πολλών θέσεων εργασίας, καθώς φημολογείται στην Φρανκφούρτη ότι οι απώλειες θα φτάσουν τις 30.000 εργασίας!

Στα θετικά συνυπολογίζονται η συγχώνευση πολλών  υποκαταστημάτων και η μεγάλη μείωση του κόστους, καθώς οι γερμανικές τράπεζες εργάζονται με υψηλό κόστος σε σχέση με άλλες τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναμένεται ότι η επιτροπή ανταγωνισμού θα δώσει το “ok” για την συγχώνευση. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από οποιοδήποτε υπουργείο ή πολιτικό, ενώ ο υπουργός εθνικής οικονομίας της Γερμανίας, Olaf Scholz ανέφερε ότι είναι “θέμα δύο ιδιωτικών τραπεζών”, παρόλο που το γερμανικό δημόσιο κρατάει το 15% της Commerzbank.

Στα “απόνερα” αυτές της συγχώνευσης, η ζημιά μιας μεγάλη τράπεζας μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από δυο μεγάλες συστημικές τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ