Ξεκινούν και επίσημα συνομιλίες για συγχώνευση Deutsche Bank – Commerzbank

Μετά από φήμες αρκετών μηνών οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας ανακοίνωσαν εχθές και επίσημα ότι ξεκινούν συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους, παρ’ όλο που και οι δύο επισήμαναν ότι το εγχείρημα δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει επιτυχή κατάληξη.

Την έναρξη των συζητήσεων και επίσημα επιβεβαίωσαν την Κυριακή με δύο σύντομες ανακοινώσεις τους και οι δύο τράπεζες, μετά από ξεχωριστές συνεδριάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων.

Το εγχείρημα, εξάλλου, φαίνεται να έχει και τη ευλογία της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία κατέχει ποσοστό άνω του 15% στην Commerzbank, μετά την διάσωσή της πριν από μερικά χρόνια, που έχει διαμηνύσει πολλάκις, και μέσω του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ότι θέλει έναν εθνικό “πρωταθλητή” στον τραπεζικό κλάδο.

“Με βάση τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, το διοικητικό συμβούλιο της Deutsche Bank αποφάσισε να αναθεωρήσει τις στρατηγικές επιλογές του, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η Deutsche Bank, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Christian Sewing, να επισημαίνει, παράλληλα, ότι η τράπεζα στοχεύει ακόμα “να παραμείνει μια παγκόσμια τράπεζα με ισχυρές επιχειρηματικές δραστηριότητες στις αγορές, με ένα παγκόσμιο δίκτυο”.

Στόχος των συνομιλίων, σύμφωνα με την Deutsche Bank είναι να “εξεταστούν όλες οι στρατηγικές επιλογές και να αξιολογηθεί κατά πόσο μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την κερδοφορία της τράπεζας”, ενώ από τη μεριά της η Commerzbank αναφέρεται σε “διαπραγματεύσεις για μια ενδεχόμενη συγχώνευση με ανοιχτό αποτέλεσμα”.

Παρότι και οι δύο τράπεζες στις ανακοινώσεις τους τονίζουν ότι δεν είναι σίγουρη η ευόδωση του εγχειρήματος, η επίσημη αποκάλυψη των συνομολιών φαίνεται να ενισχύει τις πιθανότητες σύναψης συμφωνίας για τη συγχώνευσή τους, σενάριο που είχε εξεταστεί για πρώτη φορά το 2016, με τις τόνισε συνομιλίες ωστόσο να μην έχουν αίσιο αποτέλεσμα και τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ξεκινούν το καθένα το δικό του πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις καταλήξουν τελικά στη συγχώνευσή τους, σύμφωνα με το Reuters, θα δημιουργηθεί ίσως η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη, μετά την HSBC και την BNP Bariba, με ενεργητικό περίπου 1,8 τρισ. ευρώ και αγοραία αξία περίπου 25 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, το deal αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσε το σωματείο εργαζομένων Verdi, μία μόλις ημέρα μετά την επιβεβαίωση από τις δύο τράπεζες ότι συζητούν τη συγχώνευσή τους.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Verdi και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Deutesche Bank, Frank Bsirske, στις γερμανικές εφημερίδες Stuttgarter Zeitung και Stuttgarter Nachrichten, περίπου 30.000 θέσεις εργασίας θα τεθούν σε κίνδυνο, καθώς η συγχώνευση θα επιφέρει αλληλοεπικάλυψη στους τομείς της λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής.

Ο ίδιο πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν βλέπει κάποιο νόημα σε αυτή τη συγχώνευση, επισημαίνοντας ότι οι δύο τράπεζες δεν είναι κατάλληλες η μία για την άλλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ