Αγωγή κατά της VW για το dieselgate από τη SEC

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσε αγωγή εναντίος της Volkswagen AG και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της, Martin Winterkorn, σχετικά με το σκάνδαλο dieselgate, κατηγορώντας τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για “μαζική εξαπάτηση” των Αμερικανών επενδυτών.

Η SEC αναφέρει, στην αγωγή που υπέβαλλε στο Σαν Φρανσίσκο αργά την Πέμπτη, ότι από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι το Μάιο του 2015 η Volkswagen εξέδωσε πάνω από 13 δισ. δολάρια σε ομόλογα και τίτλους εξασφαλισμένους από περιουσιακά στοιχεία στις αγορές των ΗΠΑ, σε μια εποχή που ανώτερα στελέχη γνώριζαν ότι πάνω από 500.000 οχήματα diesel στη χώρα υπερέβαιναν σημαντικά τα νόμιμα όρια εκπομπών ρύπων.

Όπως υποστηρίζει η SEC, σύμφωνα με το Reuters, η Volkswagen “κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, εκδίδοντας τίτλους με πιο ελκυστικά επιτόκια για την εταιρεία”, προσθέτοντας ότι η αυτοκινητοβιομηχανία “είπε επανειλημμένως ψέμματα και παραπλάνησε τους επενδυτές, τους καταναλωτές και τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να πωλήσει τα υποτιθέμενα ‘καθαρού ντίζελ’ αυτοκίνητα και δισεκατομμύρια δολάρια εταιρικών ομολόγων και άλλων τίτλων”.

Στόχος της SEC μέσω της αγωγής είναι να εμποδίσει τον Winterkorn να υπηρετεί ως στέλεχος μιας δημόσιας εταιρείας των ΗΠΑ, αλλά και να ανακτήσει τα δόλια αποκτηθέντα κέρδη της εταιρείας, παράλληλα με τις αστικές κυρώσεις και τους τόκους.

Ο Winterkorn, ο οποίος παραιτήθηκε λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση του σκανδάλου dieselgate τον Σεπτέμβριο του 2015, κατηγορήθηκε από τους εισαγγελείς των ΗΠΑ το 2018 ότι συνωμότησε για να καλύψει την εξαπάτηση των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών σχετικά με την εκπομπές ρύπων.

Σε ανακοίνωσή της η VW χαρακτηρίζει “νομικά και αντικειμενικά λανθασμένη” τη μήνυση της SEC, προσθέτοντας ότι θα την αμφισβητήσει.

Υπενθυμίζεται ότι η Volkswagen έχει συμφωνήσει να καταβάλλει περισσότερα από 25 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ σχετικά με σκάνδαλο dieselgate, ενώ έχει προτείνει να αγοράσει και περίπου 500.000 ρυπογόνα οχήματα. Στο ανωτέρω ποσό περιλαμβάνονται και ποινικά και αστικά πρόστιμα ύψους 4,3 δισ. δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ