Πως λέγεται στα αγγλικά η “kolotoumba”;

Είχαν δεν είχαν οι Βρετανοί, κατάφεραν να πείσουν την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο πως το Brexit δεν ήταν δική τους ιδέα και πως αυτοί είχαν κάτι άλλο στο μυαλό τους όταν προσέφευγαν στις κάλπες. Με τα οικονομικά στοιχεία να είναι εναντίον αυτή της απόφασης και τον δρόμο προς την έξοδο της Ευρώπης να μην είναι στρωμένος με ροδοπέταλα όπως νόμιζαν, το Βρετανικό κοινοβούλιο αποφάσισε όχι μία ούτε δύο φορές να αφήσει ξεκρέμαστη την Τερέζα Μέι η οποία αν και το περίμενε από την αντιπολίτευση, είχε την ελπίδα ότι στα δύσκολα θα έχει τουλάχιστον την υποστήριξη του κόμματος της. 

Η Βρετανία -όχι και τόσο- ξαφνικά ανακάλυψε πως ένα σκληρό Brexit δεν είναι στις επιλογές της, ενώ μετρώντας και τις δυνάμεις εκτός συνόρων που θα την υποστηρίξουν (βλ. ΗΠΑ και κυβέρνηση Τραμπ) τις βρήκε “λειψές” και αποφάσισε να περάσει με ευκολία στην απέναντι όχθη. Τώρα επανεξετάζουν, λέει, τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά τους και έχουν και την υποστήριξη του κόσμου, ο οποίος κατάλαβε έστω και αργά ότι η έξοδος από την Ευρώπη δεν θα οδηγούσε στη Γη της Επαγγελίας και τώρα προσπαθεί να βρει διέξοδο. 

Την διέξοδο αυτή είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να την δώσουν οι πολιτικοί της χώρας οι οποίοι μέσα από μια διαδικασία ακόμα και επανάληψης του δημοψηφίσματος θα έχουν την ευκαιρία να “νίψουν τας χείρας” τους, και να ακολουθήσουν την εντολή του λαού. 

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και μια πρωθυπουργός, η οποία βλέπει κάθε μέρα που περνάει την πολιτική της καριέρα να χάνεται στο βάθος του ορίζοντα, έχοντας αποτύχει να ολοκληρώσει την μεγαλύτερη διαπραγμάτευση της νεότερης ιστορίας της χώρας και η οποία, ακόμα και αν δεν το επέλεξε η ίδια, θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη για όλα τα κακά των τελευταίων χρόνων, με τους πρώτους που θα σηκώσουν την πέτρα να την λιθοβολήσουν, να προέρχονται μέσα από το ίδιο της το κόμμα. 

Σήμερα η βρετανική βουλή αναμένεται να ψηφίσει θετικά στην αναβολή της εξόδου της χώρας από την Ευρώπη, μια απόφαση η οποία θα βρει στήριξη από τις Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν θέλουν να χάσουν την Βρετανία και να “ξυπνήσει” αποσχιστικές και αντιευρωπαϊκές τάσεις στο εσωτερικό τους, χρησιμοποιώντας την μεταστροφή της Βρετανίας σαν το απόλυτο όπλο για να κατευνάσουν τους εσωτερικούς τους αντιπάλους. 

Αν και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, δεν μιλάμε για απλή μεταστροφή, μιλάμε για μια μεγαλοπρεπέστατη κωλοτούμπα, τόσο μεγαλειώδη που κάνει αυτή που διέπραξε η κυβέρνηση της Ελλάδας το 2015 να μοιάζει με παιχνίδι σε κήπο παιδικού σταθμού συγκρινόμενη με προσπάθεια Ολυμπιακών αγώνων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ