Νέες συνομιλίες Deutsche Bank – Commerzbank για συγχώνευση

Deutsche Bank και Commerzbank ξεκίνησαν νέες συνομιλίες σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους, καθώς οι προσπάθειες ανάκαμψης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα και το Βερολίνο ασκεί πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, αναφέρει το Bloomberg.

Το θέμα αποκάλυψε πρώτο το περιοδικό Focus, πηγές του οποίου ανέφεραν ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Deutsche Bank, Christian Sewing, και της Commerzbank, Martin Zielke, έχουν πάρει το “πράσινο φως” από τα εποπτικά τους συμβούλιο για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης και έχουν ξεκινήσει σχετικές συνομιλίες εδώ και λίγες μέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι ανεπίσημες, καθώς δεν έχει δοθεί σχετική εντολή από τα εποπτικά συμβούλια των δύο τραπεζών.

Το πρακτορείο προσθέτει, μάλιστα, ότι η Deutsche Bank εξακολουθεί να εξετάζει και άλλες εναλλακτικές, παρότι το σενάριο συγχώνευσης με την Commerzbank φαίνεται να κερδίζει έδαφος, αφού σύμφωνα με την πηγή του έχουν καμφθεί οι μέχρι σήμερα αντιστάσεις του Christian Sewing σχετικά με ενδεχόμενο συνένωσης των δύο τραπεζιών ιδρυμάτων.

Κι αυτό γιατί η Deutsche Bank δυσκολεύεται να ανακάμψει και να βελτιώσει τα έσοδά της, παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Sewing τους μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι της τράπεζας. Εξάλλου, η Deutsche Bank τον Φεβρουάριο, αν και επιβεβαίωσε τον στόχο για τα μεγέθη της το 2019, κατέστησε σαφές ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα αναδιάρθρωσης εάν οι αγορές δεν ανακάμψουν και τα έσοδα συνεχίσουν να μειώνονται.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας φαίνεται, πάντως, και αυτό να προκρίνει τη συγχώνευση των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχει ταχθεί υπέρ ισχυρών τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2016, όταν συζήτησαν για πρώτη φορά αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο οι τότε συνομιλίες κατέρρευσαν και οι δύο τράπεζες ξεκίνησαν η κάθε μία το δικό της πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Ωστόσο, τρία χρόνια μετά τα αποτελέσματα και για τις δύο δεν είναι τα αναμενόμενα. Η Commerzbank έχει αναθεωρήσει πτωτικά τους περισσότερους από τους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει για το 2020, μετά τη προειδοποίηση για την πορεία των εσόδων της, ενώ και η Deutsche Bank έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να αντιστρέψει την πτώση στα δικά της έσοδα.

Η κατάσταση, μάλιστα, φαίνεται να είναι πιο δύσκολη για τη Deutsche Bank, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη και με τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας, ενώ βλέπει τη συμφωνία με την Commerzbank ως έναν τρόπο για τη μείωση του υψηλού κόστους χρηματοδότησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ