Η Γερμανία αγνοεί τις ΗΠΑ και δίνει το “πράσινο φως” στη Huawei για το 5G

Αγνοώντας ευθέως την “καμπάνια” Τραμπ περί των κινδύνων κατασκοπείας που ενέχει η χρήση εξοπλισμού και υπηρεσιών της Huawei, το Βερολίνο ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι δεν σκοπεύει να απαγορεύσει στον κινεζικό κολοσσό των τηλεπικοινωνιών να μετέχει στην ανάπτυξη των δικτύων 5G της χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου ZDF για το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκλείσει τη Huawei από τον επικείμενο διαγωνισμό για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς λόγω των φερόμενων δεσμών της εταιρείας με την κινεζική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλμάιερ, απάντησε: “Όχι, δεν θέλουμε να αποκλείσουμε καμία εταιρεία”.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το Βερολίνο αλλάζει τη σχετική νομοθεσία και θα επιβάλει πλέον αυστηρότερα κριτήρια ασφαλείας σε όλους τους προμηθευτές, ώστε να διασφαλίσει ότι ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί στα δίκτυα 5G θα εγγυάται την ασφάλειά τους και ότι δεν θα υπάρξουν παραβιάσεις των κανόνων για την προστασία δεδομένων.

Ο Αλτμάιερ δήλωσε, επίσης, ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιήσει την αυξημένη δικαιοδοσία της άσκησης βέτο για να αποτρέψει εξαγορές εταιρειών από ξένους σε αυτή την περίπτωση, καθώς η οικοδόμηση του δικτύου 5G δεν συνδέεται συγχωνεύσεις ή εξαγορές.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία από εχθές θέσπισε αυστηρότερα κριτήρια για τους προμηθευτές εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων, χωρίς ωστόσο να επιφυλάξει ιδιαίτερη μεταχείριση για τη Huawei, επισημαίνοντας ότι οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για όλους τους προμηθευτές.

Η απόφαση ήρθε μετά από μήνες συζητήσεων για το αν το Βερολίνο θα έπρεπε να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και κάποιους συμμάχους τους που “μπλοκάρουν” τη συμμετοχή του κινεζικού κολοσσού στους διαγωνισμούς για τα δίκτυα 5G, εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια και των προειδοποιήσεων του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι ο εξοπλισμός της μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ