H μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας απογειώνεται και εξαγοράζει μέρος της γερμανικής DZ Bank

Δυναμική είσοδο στην αεροπορική βιομηχανία έκανε η μεγαλύτερη ιαπωνική τράπεζα Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), όταν την Παρασκευή ανακοίνωσε τα σχέδια της για την εξαγορά του τμήματος αεροπορικών χρηματοδοτήσεων της γερμανικής τράπεζας DZ Bank, έναντι 6 δισ. δολαρίων

Αν και η καθετοποίηση αυτή μπορεί να προκαλεί ερωτηματικά, η απόφαση έχει ισχυρό υπόβαθρο, καθώς η συγκεκριμένη αγορά έχει ισχυρά και υψηλά κέρδη. Στις χρηματοδοτήσεις της αεροπορικής βιομηχανίας, οι τράπεζες δίνουν δάνεια για αγορές αεροσκαφών και σε περίπτωση αθέτησης της δανειακής σύμβασης, μπορούν να εκμεταλλευτούν το αεροσκάφος και να καλύψουν τυχόν απώλειες. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και αγορά αεροσκαφών από τις εταιρείες θα μπορούσε να καταστήσει αυτή την κατηγορία δανείων, ιδιαίτερα ελκυστική για την MUFG, η οποία επέλεξε να εξαγοράσει αυτό το τμήμα της DZ Bank έναντι του τμήματος ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων, που θα έδειχνε ίσως πιο λογική δεδομένου του ναυτιλιακού υπόβαθρου της χώρας και ήταν επίσης προς πώληση από την γερμανική τράπεζα. 

Οι λόγοι που η MUFG έκανε πίσω από την εξαγορά του ναυτιλιακού τμήματος, φέρεται να συμφωνεί και με την τοποθέτηση του κολοσσού της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων Maersk η οποία πιστεύει πως οι εμπορικές αβεβαιότητες, συνέπεια της διαμάχης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, θα πλήξουν αποτελεσματικά την παγκόσμια ναυτιλία. 

Η κίνηση της MUFG μπορεί να ακούγεται “περίεργη” όμως αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής της εξάπλωσης, μέρος της οποίας ήταν και η εξαγορά της παγκόσμιας επιχειρηματικής διαχείρισης των επενδύσεων της Bank of Australia έναντι 3 δισ. δολαρίων. 

Η MUFG επίσης δεν είναι η μοναδική Ιαπωνική εταιρεία που στράφηκε στην αγορά του εξωτερικού. Μόλις τον Δεκέμβριο η Hitachi ολοκλήρωσε την εξαγορά της Σουηδικής ΑΒΒ αλλά και της FG Europe, ενώ τον ίδιο μήνα η Takeda Pharmaceutical προχώρησε στην εξαγορά της Ιρλανδικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Shire έναντι 59 δισ. δολαρίων. 

Οι Ιαπωνικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει ένα έντονο πρόγραμμα εξωστρέφειας και εξαγορών ξένων εταιρειών καθώς η ανάπτυξη από το εσωτερικό της χώρας έχει “βρει σε ύφαλο”. Από την μία η απειλή της γήρανσης του εγχώριου πληθυσμού, η οποία οδηγεί σε μείωση του πληθυσμού, ενώ ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός δυσχεραίνουν την οικονομική ανάπτυξη. 

Η κίνηση αυτή της MUFG δείχνει απόλυτα επιτυχημένη από την πρώτη σχεδόν στιγμή της εξαγγελίας της, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει έρευνα των βιομηχανικών επιχειρήσεων, το επίπεδο της μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας μειώθηκε τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια. Και δεν είναι μόνο η Ιαπωνία που ανέφερε τέτοιες απώλειες, καθώς η εικόνα είναι ίδια σε όλη σχεδόν την Νοτιοανατολική Ασία. 

Η πτώση των εξαγωγών είναι παρούσα σε όλες τις αναφορές για όλες τις χώρες της περιοχής, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ορισμένων οικονομολόγων ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα έπληττε ολόκληρη την περιοχή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ