MWC19: Τα πιο σημαντικά που θα συμβούν δεν θα τα δει κανείς!

Άλλο ένα Mobile World Congress έφτασε στο τέλος του και όπως πάντα ήταν γεμάτο από κόσμο που γύρναγε από περίπτερο σε περίπτερο, ψάχνοντας τις τελευταίες τεχνολογίες και καινοτομίες, οι οποίες όμως αν και σε κοινή θέα, τελικά δεν ήταν ορατές από τον κόσμο που περνούσαμε μπροστά τους. 

Σίγουρα το Mobile World Congress αποτέλεσε το πεδίο μάχης ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες κινητών, οι οποίες ανταγωνίστηκαν όπως πάντα μέχρι εσχάτων για την επικράτηση, μια επικράτηση που είχε την σφραγίδα της Huawei, η οποία κέρδισε εντυπώσεις και βραβεία με το Mate X, μια συσκευή η οποία θα κυκλοφορήσει επίσημα μετά από αρκετούς μήνες, καταφέρνοντας να επισκιάσει την δυναμικότητα ακόμα και των νέων Galaxy της Samsung τα οποία είναι ίσως τα πιο σημαντικά και πρωτοπόρα τηλέφωνα που έχει βγάλει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Δεν συζητάμε καν την αντιπαράθεση με τον ευθέως ανταγωνιστή του, το Galaxy Fold το οποίο στην συνείδηση του κόσμου είχε δεχτεί τέσσερα γκολ από τα αποδυτήρια. 

Όμως η MWC είχε πάντα καινούργια κινητά να επιδείξει, και όσο καλές και να είναι αυτές οι κυκλοφορίες, ακόμα και αν επισκιάστηκαν από το Mate X κινητά όπως το νέο Sony Experia 1 και το LG V50 5G, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της φετινής έκθεσης ήταν άλλοι και δεν ήταν φωτισμένοι μέσα σε εντυπωσιακά περίπτερα και περιτριγυρισμένοι από προβολείς και φλας δημοσιογράφων. Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές ήταν αναρτημένοι σε απλά ταμπλό και σε τηλεοράσεις και στα λόγια και τις παρουσιάσεις “βαρετών” εκπροσώπων των εταιρειών, ντυμένοι με “στολές εργασίας” με κουστούμια και γραβάτες. 

Η περσινή έκθεση ήταν γεμάτη με προτάσεις για έξυπνες πόλεις και το όραμα των εταιρειών για το επερχόμενο 5G και πως αυτό μπορεί να υλοποιηθεί. Την χρονιά που μας πέρασε ήταν το όραμα. Φέτος το όραμα είναι πια πραγματικότητα και δείχνει από την πρώτη στιγμή πως η επανάσταση που θα φέρει θα είναι τεράστια. Τεράστια όμως θα είναι και τα προβλήματα και αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν ακόμα δημιουργηθούν και “πνίξουν” την εξέλιξη στη γέννηση της. 

To 5G, ή μέσω του 5G θα γεμίσει τον κόσμο γύρω μας με αισθητήρες οι οποίοι θα μεταδίδουν κάθε δευτερόλεπτο δεκάδες πληροφορίες, από τις καθημερινές μας συνήθειες και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε, πχ με τα φανάρια στο δρόμο, μέχρι τα γεωλογικά στοιχεία σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή και τις θερμοκρασίες μέσα σε ένα συνεδριακό χώρο. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να φτάνουν στον προορισμό τους και να επεξεργάζονται χωρίς καθυστερήσεις και διακοπές και χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στα terrabyte των υπόλοιπων πληροφοριών που θα φτάνουν κάθε στιγμή στο κινητό μας. Παράλληλα θα πρέπει να αφήνουν χώρο για εργασίες που χρειάζονται την ελάχιστη δυνατή καθυστέρηση, όπως οι εντολές στα αυτόνομα οχήματα και η τηλεϊατρική, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. 

Η “βιτρίνα” της φετινής έκθεσης μπορεί λοιπόν να ήταν τα φανταχτερά κινητά και οι αναδιπλούμενες συσκευές, η “καρδιά” της όμως ήταν όλες αυτές οι προσπάθειες και οι συνέργειες, προκειμένου η είσοδος μας σε μια εντελώς νέα εποχή να είναι όσο το δυνατόν πιο απροβλημάτιστη. Κάτι επίσης το οποίο κυριάρχησε στην MWC ήταν η σχεδόν ολοκληρωτική “αδιαφορία” για τους απλούς καθημερινούς καταναλωτές, οι οποίοι θα δουν μεγαλύτερες ταχύτητες στην περιήγηση τους στο ίντερνετ και τις εργασίες που θα μπορούν να εκτελέσουν με τα κινητά τους, όμως αυτό είναι ένα μικρο ψήγμα αυτών που θα μπορέσουν οι εταιρείες να κερδίσουν από την χρήση του 5G. 

Οι καταναλωτές θα δούμε νέες συσκευές κινητών, έξυπνες πόλεις, αυτόνομα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν όλο και περισσότερο και δυνατότητες τηλεϊατρικής. Όμως αυτό θα είναι μόνο η κορυφή ενός τεράστιου παγόβουνου, ένα παγόβουνο του οποίου μόλις έχουμε αρχίσει να “ξύνουμε” την επιφάνεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ